Planter brunsnegler ikke liker så godt.

Planter brunsnegler ikke liker så godt.

Ved flere anledninger har jeg vært så heldig å få spalteplass i flere aviser og magasiner. Jeg har blant annet hjulpet til med å utarbeide en liste over en del planter brunsnegler ikke liker så godt. Denne listen er basert på mange kjente planter og mye egen erfaring gjennom mange år. Jeg har fått en del spørsmål om jeg kunne sette opp og dele en tilsvarende liste her på siden min også; så her er den med litt over 70 arter:-)

Brunsneger ikke glad i
Astrantia major finnes i ulike rosasjatteringer og er en robust staude.

Krigen mot brunsnegler kan virke som en evigvarende kamp som må utkjempes, og aller helst i samarbeid med flest mulig av naboene for å få redusert invasjonen. Selv når det merkes en nedgang i bestanden er ikke kampen ferdig. Husk at en enkelt brunsnegl kan legge opptil 400 egg. Mitt tips er; ikke stopp eller la dem slippe unna. Så sant jeg er hjemme tar jeg daglige «jaktrunder» på kveldstid med hodelykt og saks.

hemerocallis
Dagliljene finnes i et kjempestort utvalg og med blomstring på ulike tider gjennom sommeren

Min hage er i tillegg bygd opp ved å bruke flest mulig planter brunsnegler ikke liker. Dette er selvsagt ikke noen fasit, men jeg har god erfaring med plantene i listen nedenfor. Mine foreldre har hatt mye tøffere snegleangrep enn meg, og selv hos dem har de aller fleste sortene fungert godt og med stort hell. Noen av plantene er utsatt når de er unge med sine myke og nye skudd, men så snart de er kommet i god vekst klarer de seg fint. Er det ikke noe annet å spise for sneglene vil de også prøve seg på planter de ikke liker så godt. Denne sommeren har jeg observert at ugresset Vassarve blir spist før en del av prydplantene mine:-)

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

kongslys
Kongslys finnes også i mange varianter av farger

Brunsnegler er vanligvis ikke så hissig på treaktige planter og grove/harde blader. Overraskende nok er de heller ikke glad i vanlig Pelargonium og Fuchsia som er blant de mest kjente sommerblomstene. I listen er det forslag på en del kjente og kjære planter, men det skal også være en del litt mer ukjente og spennende varianter jeg har testet ut.

Yucca filamentosa
Massevis av klokker og lang blomstring på Yucca filamentosa

Her er plantelisten min. På dem som er merket rødt ligger det link til innlegg om hver enkelt plante så du kan lese mer:

Stauder:

De fleste busker og treaktige klatreplanter vil kunne gå fri for brunsnegler eksempelvis:

Ettårige sommerblomster:

pellis
Pelargonia er et must i hagen og skal kunne gå fint under radaren til brunsneglene.

Noen planter bare må jeg ha uansett

Det er alltid en del planter jeg ikke vil gi opp. Eksempel på det er Georginer… en av mine sommerfavoritter som jeg passer ekstra godt på. Jeg planter dem gjerne i krukker og steder jeg har litt mer kontroll. På disse og andre av de mest utsatte plantene kikker jeg med haukeblikk flere ganger daglig. De saftige skuddene og bladene til Georginer er dessverre høyt på favorittlisten og menyen til brunsnegler.

Georginer
Jeg klarer ikke å la være å ha disse i hagen, ikke en sommer uten Dahlia

Kanskje noen tips for neste års blomsterliste:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Malena Skaale
Malena Skaale
3 years ago

For en fantastisk nyttig liste og for en kunnskap du har om dette! Tusen takk for at du deler <3