Do and don`t i staudebedet for et godt resultat

Do and don`t i staudebedet for et godt resultat

De siste innleggene har vært mye om klipping og stell. Staudebedet står øverst på listen disse dagene. April er en typisk ryddemåned hvor vi får bort restene fra fjoråret og vinteren. På bilde over er det en Kubjelle (Pulsatilla pratensis)

Kubjelle er en staude og vokser vilt noen steder i Norge, det finnes to ulike sorter. Kubjelle liker litt sandblandet godt drenert jord og vokser gjerne på litt tørre steder. Den har pelerot og egner seg derfor ikke til å dele. Frøformering er det beste hvis man ikke kjøper ferdig planter på hagesenteret. Kubjelle finnes i fargevariantene dyp blålilla, rød og hvit.

kubjelle
Blå Kubjelle kommer tidlig i blomst

Hva gjør jeg med staudene nå?

  • Klippe og knus alt det tørre og visne. Jeg har plantedelene liggende  på voksestedet over plantens rot gjennom vinteren for å beskytte røtter og nye skudd mot frosten. Når det nå knuses blander jeg det ned i orden igjen.
  • Klipp og ikke dra/røsk! En god rosesaks gjør underverker. Drar du i visne plantedeler er det fort å rive i stykker skjøre skudd som venter på å vokse seg sterke.
  • Rydd og fjern ugress rundt planten. Gjøres dette nå er det enklere å holde ugresset i sjakk. Røttene har ikke rukket å feste seg så godt enda.
  • Gjødsling; Jeg venter med gjødslingen til planten har kommet litt lengre. Gjerne i starten på mai hvor veksten er godt i gang og røttene er sterkere til å ta imot kraftkost.

Husk å følge meg på Instagram for daglig doser med blomsterinspirasjon.:-)

kubjelle
Ferdig klippet og klar til ny sesong

Her er de gamle bladene klippet bort og alle de nye skuddene for året står klare til å skyte. alt som trengs nå er litt sol og varme…

Når jeg rydder i staudebedet gjør jeg samtidig klar georginer og andre sommerblomster som skal få et forsprang før utplanting som du kan lese mer om her.

Husk! Klipp og ikke røske bort gamle blader!!

Nyt våren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments