Do and don`t i staudebedet for et godt resultat

Do and don`t i staudebedet for et godt resultat

De siste innleggene har vært mye om klipping og stell. Staudebedet står øverst på listen disse dagene. April er en typisk ryddemåned hvor vi får bort restene fra fjoråret og vinteren. På bilde over er det en Kubjelle (Pulsatilla pratensis)

Kubjelle er en staude og vokser vilt noen steder i Norge, det finnes to ulike sorter. Kubjelle liker litt sandblandet godt drenert jord og vokser gjerne på litt tørre steder. Den har pelerot og egner seg derfor ikke til å dele. Frøformering er det beste hvis man ikke kjøper ferdig planter på hagesenteret. Kubjelle finnes i fargevariantene dyp blålilla, rød og hvit.

kubjelle
Blå Kubjelle kommer tidlig i blomst

Hva gjør jeg med staudene nå?

  • Klippe og fjerne alt det tørre og visne. Jeg har plantedelene liggende  på voksestedet over plantens rot gjennom vinteren for å beskytte røtter og nye skudd mot frosten.
  • Klipp og ikke dra/røsk! En god rosesaks gjør underverker. Drar du i visne plantedeler er det fort å rive i stykker skjøre skudd som venter på å vokse.
  • Rydd bort rusk og rask og fjern ugress rundt planten. Gjøres dette nå er det enklere å holde ugresset i sjakk. Røttene har ikke rukket å feste seg så godt enda.
  • Gjødsling; Jeg venter med gjødslingen til planten har kommet noe. Gjerne i starten på mai hvor veksten er godt i gang
kubjelle
Ferdig klippet og klar til ny sesong

Her er de gamle bladene klippet bort og alle de nye skuddene for året står klare til å skyte. alt som trengs nå er litt sol og varme…

Husk! Klipp og ikke røske bort gamle blader!!

Nyt våren!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram


avatar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  Subscribe  
Gi meg beskjed om