Dagen jeg fylte hele staudebedet med ugress og frø fra Vassarve.

Dagen jeg fylte hele staudebedet med ugress og frø fra Vassarve.

For et år siden gjorde jeg en stor innsats med å rydde og spavende staudebedet. Jeg flyttet på noen planter og rufset og krafset i jorda rundt de plantene som ble stående. I denne prosessen skulle jeg forbedre jorda. Kukompost og hønsegjødsel skulle gi fantastiske groforhold for både stauder og sommerblomster… lite viste jeg om en million frø fra Vassarve som fulgte med på kjøpet!

ugress
Årets nysådde Vassarve tett og «fin» i krukken med Gloriosa som akkurat har tittet opp

Jeg vil jo alltid gjøre det beste for plantene og bruker derfor disse to produktene ofte til jordforbedring. En granulert hønsegjødsel som var økologisk og luktsvak måtte være perfekt i kombinasjon med kukompost tenkte jeg. Med spade og greip gikk jeg ivrig i gang med oppgaven. Etter et par dagers arbeid hadde jeg fått fordelt og rota rundt på det meste. Hønsegjødsel må ikke ligge for tett på, og konsentrert rundt røttene på plantene. Det kan svi de svake og nye rottrådene. Jeg var derfor ekstra nøye med å fordele hønsegjødselen godt utover hele område. Når jeg var ferdig vannet jeg rikelig og ventet på den spektakulære veksten og blomstringen som skulle komme.

Ugress
Vassarven titter opp av alle pottene mine i år, den vokser fort og forgrener seg hvis den ikke blir fjernet med roten

Etter bare noen få dager begynte «eksplosjonen» (ikke helt som jeg hadde håpet på). Grønne små spirer tittet opp mellom alle staudene. Det så nesten ut som en nysådd gressmatte. De små spirene kom opp med to små blader som satt i par. Etter kun få dager var de kommet så langt at jeg kunne konkludere at det var like spirer hele veien, og at det er Vassarve! Dette endte dermed opp til å bli en av fjorårets store kamper! Teorien min var at jeg hadde fordelt et stykke utover som var full av frø fra året før. For et par dager siden fant jeg sammenhengen. Nemlig hønsegjødselen! Dette var den store synderen som var full av frø fra Vassarve!!!

Ugress
Ugresset tyter opp i alle potter med stiklinger

Det lå igjen 2-3 kg av den granulerte hønsegjødselen fra i fjor. Dette har jeg brukt i massevis av potter og kar på nyplantinger denne våren. Jeg har blandet god og næringsrik jord til alle planter som skulle pottes om. Resultat; hele drivhuset er nå fullt av potter hvor de små spirene av Vassarve kommer tytende. Grønt og fint men ikke helt etter planen.

Vassarve eller Stellaria media er ettårig ugress som vokser nesten overalt. Frø fra Vassarve overvintrer og de fleste kjenner dette ugresset godt. Det har en irriterende hurtig vekst innimellom plantene, og blir alt fra bare noen cm høyt til ca 40 cm. Stilkene er svake og oppleves nesten litt klebrige med små hår. Det ryker fort når du forsøker å luke. Min erfaring er at det alltid blir sittende igjen en god del som skyter dobbelt fra bunnen. Som beskjæring og topping jeg skrev om tidligere, gir denne behandlingen også tett og kraftig ugress:-)

ugress
De små Vassarveplantene forgrener seg raskt og vil etter hvert danne små unnselige hvite blomster.

Vassarve er superpopulær mat for høner og frøene går tydeligvis rett igjennom. Jeg glemte å sjekke om hønsegjødselen var varmebehandlet. Min oppfordring og tips denne gangen er å sjekk innholdsfortegnelsen på hønsegjødselsekken. Den bør være varmebehandlet for å ta knekken på eventuelle frø fra ugress. Kjedelig å selv være årsaken til så mye ugress og ekstra jobb!

ugress
Sjekk at hønskgjødselen er varmebehandlet for å unngå det samme som meg

Dette er et av flere sorter ugress som er fine å spise for oss. De ferske skuddene er perfekte å bruke i salater. Vassarven har også en god del legende egenskaper. Mageregulerende og sårhelende samt kløestillende. Er du uheldig som meg er du allikevel sikret gode og sunne salater hele sommeren:-)

Sjekk innholdsfortegnelsen og nyt våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments