Eksotisk uttrykk med Yucca palme i en Norsk hage

Eksotisk uttrykk med Yucca palme i en Norsk hage

Når jeg sier Yuccapalme vil mange tenker på Yuccapalme som den tradisjonelle stammen  med sideskudd i form av rosetter. De aller fleste av dere har stiftet bekjentskap med Yucca palme i løpet av livet. Hardfør og robust som den er tåler den det meste bortsett fra for mye vann og frost, dette er en annen variant!

Yucca filamentosa
Eksotisk blikkfang i hagen

Jeg fikk min første Yucca palme i form av en pinne på ca 20 cm som var tatt med hjem fra Grand Canaria av min bestemor som suvernir da jeg var rundt 12 år. Denne «tørre» pinnen ble plantet etter alle kunstens regler og begeistringen var stor da den etter en stund fikk sideskudd og begynte å vokse. Interessen min var nok ikke like stor for pleien av dette vidunderet… Den holdt ut et par år før den gikk i komposten til resirkulering?

Mange år senere kom jeg over en pakke frø som skulle bli til en Yucca palme. Denne skulle kunne stå ute i det Norske klimaet; Yucca filamentosa. Jeg sådde frøene i vanlig fuktig såjord (god jord med litt ekstra sand) En klar plastpose over og vips spirte de etter relativt kort tid.  Jeg synes det alltid har vært spennende å teste grensen for hvilke planter som klarer seg i vår klimasone så dette var et nytt forsøk. Yucca filamentosa er mer tuedannende i veksten og har kraftige røtter som setter sideskudd med nye rosetter. På den tiden hadde jeg leilighet i byen med balkong og forsøkte den i potte. Som potteplante overlevde den såvidt og kom nogenlunde til hektene hver sommer, men det ble ikke akkurat stor og frodig!

yucca filamentosa
Yucca planten etter vinteren

Når jeg flyttet til hus med hage plantet jeg den i godt drenert jord (iblandet sand) Den står nå i en sydvegg og stortrives! Jeg flyttet den i fjor vår, dette har den ikke tatt skade av og her er slik den ser ut i dag. Vinteren er ikke noe problem, men det kan være en fordel å dekke den litt til. Det er viktig at det ikke blir stående vann rundt rothalsen når vinteren kommer, dette skaper råte. De store rosettene gir grunnlag for årets blomstring. Etter blomstring dør hovedrosetten, men samtidig dannes det flere siderosetter som vokser videre.

Yucca planten er i slekt med Agave som oppfører seg på samme måten i voksesettet. Hovedrosetten dør etter blomstring.

Den finnes også i en variant som heter Yucca filamentosa variegata. Denne har et dekorativt hvitstripete bladverk!

Yucca filamentosa
Massevis av klokker

Slik ser planten ut i dag og bildene av blomstringen er fra i fjor. De har en fantastisk blomsterstand og ser man nærmere på detaljene er det en mengde med klokker.

Øverst er hele blomsterstanden fra fjoråret. Den står i blomst i flere uker og er ca en meter høy fra bakken. Anbefales å prøve. I dag er den også grei å få tak i på Hagesenter med et godt utvalg. Den ser ofte litt stusselig ut når du kjøper den så ikke bli skremt. Sjekk bare at det er en god kraftig plante med sunne røtter.

Nyt Våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments