Nellik er ikke bare Nellik, «Dancing Geisha» i flagrende gevanter.

Nellik er ikke bare Nellik, «Dancing Geisha» i flagrende gevanter.

Nellik eller Dianthus synes jeg har et ufortjent dårlig rykte. At tradisjonell Nellik har vært forbundet med begravelser er en ting, men makan til bredde i typer, farger, dufter og former skal man lete lenge etter! med sine ca 300 arter og 1000vis av kultivarer er det noen for enhver smak. Heldigvis er nellikene generelt på vei tilbake i både hjem og hager. Det er en jeg har lyst til å ta frem og vise, nemlig en Dansende Geisha. Kinanellik eller Dianthus sinensis «Dancing geisha» som jeg ble betatt av…

kinanellik nellik
Dianthus «Dansing geisha» har noen spektakulære blomster som er rene kunstverk.

Når jeg så denne i plantekatalogene for et par år siden måtte jeg bare ha den. Den ble plantet etter alle kunstens regler og var et blikkfang første sommeren. Jeg plantet den i et bed og var sikker på at den var flerårig og med god herdighet (som beskrevet). Nå har jeg skjønt at dette er en 1 – 2 årig flørt som ikke er så veldig herdig.  Jeg må nok fornye med et nytt nellik innkjøp til våren.

dacing geisha nellik
Ingen blomst er lik og den er flott fra knopp. her i ferd med å springe ut. Pelargon i bakgrunnen

Første året var den fantastisk! år nummer to var det bare deler som kom opp og den ble ikke mye utav gjennom sommeren. Hvis jeg får tak i en igjen vil jeg plante den i god potte og overvintre den inne frostfritt som en Pelargonium. Det er definitivt verd forsøket på nytt. Kinanellik som dette er regnet som ettårige planter. De kan klare seg i svært milde områder. Opprinnelig kommer Kinanellik som navnet sier fra tempererte deler av Kina og Korea

dianthus cinensis nellik
Ulike sjatteringer fra mørk rosa til neste hvit

Det er sikkert lett å se at «Dancing geisha» står høyt på min ønskeliste for sommeren:-) Plantes den i en krukke med god næringsrik og veldrenert jord blomstrer den store deler av sommeren. Gjødsle jevnlig og plasser planten i sol til halvskygge. Fjernes blomsterstilkene med avblomstrete blomster stimuleres det til nye skudd og lengre blomstring. Husk å ta den inn før frosten kommer, forsøk å overvintre den som en Pelargonium, lyst og kjølig med forsiktig vanning.

nellik
Dancing geisha ser nesten litt spøkelsesaktig ut

Denne Nelliken er bare en av mange. Jeg har etter hvert samlet fra litt ulike steder og fått avleggere fra naboer og flere sorter fra min Mormor. Dette er stauder jeg kommer tilbake til senere.

Planlegg sommerens ønskeliste!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments