Lettstelte og fantastiske planter til terrassen? Her er noen forslag.

Lettstelte og fantastiske planter til terrassen? Her er noen forslag.

I dag var vi en tur på Hagesenteret for å kikke etter noen planter å ha i en krukke foran inngangsdøra og på terrassen. Nå er det siste innspurten for at det skal se bra ut til 17. mai!! Når vi kom til hagesenteret ble det bekreftet at vi ikke var alene om å tenke dette! Det er 1000-vis av folk Norges land som var ute i samme ærend i dag. De aller fleste vil ha noe som er blomstrende, pent, holdbart og lettstelt.

Bacopa storblomstret variant
Bacopa storblomstret variant

I flere år har jeg jevnlig fått spørsmål om forslag til planter på balkong og i balkongkasser. Det er massevis av planter som kan fungere. Når det kommer til stell er det mange som synes det virker uoverkommelig…  En hel del planter må knipes og pusles litt med for at de skal fortsette å komme med nye blomster og være fine. De aller fleste plantene belønner med god blomstring hvis vi steller dem litt ekstra. Riktig lysforhold, vann og gjødsel er grunnleggende elementer som må til uansett!

Det finnes selvfølgelig lettstelte planter. Disse krever fortsatt det grunnleggende, men de behøver ikke å knipes og fikses stort. Det anser jeg som ganske lettstelt. Vanne og gjødsle en gang i blant, og utover dette så vil de fortsette å blomstre gjennom sommeren. I en balkongkasse eller i en stor krukke evt. ampel. Uansett er det flott når planten bare velter utover og er fylt med blomster hele sommeren…

Her er noen superenkle forslag.
  • Bacopa (som på bildet over) klarer fint skygge / halvskygge og vil fortsette å blomstre hele sommeren. De siste årene er det kommet varianter med større blomster som gjør seg bedre enn den gamle med små blomster. Den finnes i hvit og lilla /rosa. Vi fant en flott variant som går i svak nyanse av lilla. Denne skal fungere som bunndekke.
  • Femtunge (Scaevola) Flott i ampel og i kasser. Den er etter hva jeg vet å få tak i blå, rosa og hvit. Femtunge ser ofte litt spinkel ut nå når den er i handelen men ikke bry deg om dette, Den blir flott med lange grener hvis den får vann og gjødsel. Femtunge liker mye sol. Utrolig flotte og riktblomstrende til frosten kommer!
Million bells
Million bells, nyplantet og klar for sesongen
  • Surfina/Millon bells. Det er en stor gruppe som inneholder begge disse variantene samt petunia og hører til søtvierfamlien. Begge to finnes i en mengde ulike farger, former og kombinasjoner. Både fylte og enkle. Dette er takknemlige og enkle planter. Gir du dem godt med gjødsel og vann vil den belønne deg med blomster hele sommeren. Den vokser fort og blir en stor plante i løpet av kort tid. Denne kjøpte jeg som en liten plante nå. Den får god plass til røttene, næring, vann og sol. Etter min erfaring vil den fylle ut og bli borti 60-70 cm i diameter, tett-fylt med blomster før slutten av juli. Sol og halvskygge fungerer godt for disse.
Hengebegonia blomst, store, herlige og spiselige
Hengebegonia blomst, store, herlige og spiselige
  • Hengebegonia. Begonia har fått en renessanse og det er kommet mange nye varianter. I fjor fikk mine foreldre en ampel som hang hele sommeren og blomstret kontinuerlig. For meg var det en øyeåpner og den skal inn i hagen her i sommer! Det er en mengde variasjoner i farger. Etter hva jeg vet finnes den ikke i blå og lilla toner. Derimot er det enkle og fylte blomster fra hvitt, oransje, gult, rødt og alle nyansene i mellom! Hengebegonia kan ha variasjoner og litt ulike blomster på samme plante. Noen blomster er enkle og noen er mer fylt. Den trives best i halvskygge og tåler en del regn. Blomstrer frem til frosten kommer!
  • Hengepelargonium er en nøysom og god plante. Den liker sol og halvskygge. Gir masse blomster og fungerer godt i ampel og i blomsterkasse. Disse er nesten på det flotteste på høsten før frosten kommer. Rosa og røde variasjoner er vanlig. Går også under navnet «Ville de Paris»
  • Lobelia er en god plante vi ikke må glemme. Fantastisk i klare blå men finnes nå også i ulike rosa, lilla og hvite varianter. Denne blomstrer godt og lenge. Trives i sol og halvskygge. Lobelia finnes både som hengende i kasse eller ampel og som kantlobelia (ikke hengende)

Alle disse er enkle planter som kan kjøpes i små potter og plantes i kasser eller krukker. De vil vokse seg store og flotte med litt stell. Vil du ha en stor plante med en gang er disse også vanlige å få tak i som ampelplanter.

Husk å følge meg på Instagram for daglig blomsterinspirasjon.

Bacopa i blå/lilla variant med store blomster
Bacopa i blå/lilla variant med store blomster

God pinseplanting!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments