Enkle og grunnleggende tips for luftig blomsterbukett i sommer.

Enkle og grunnleggende tips for luftig blomsterbukett i sommer.

En drøm av en luftig blomsterbukett satt sammen av sommerblomster i alle farger og varianter, eller en enkel og ren bukett av kun en sort blomster. Villblomster, hageblomster eller bunter med kjøpte blomster, akkurat nå kan vi fråtse i farger og sorter. For å få buketten luftig er det et par ting som kan være avgjørende. Her vil jeg vise en enkel teknikk og type vase som funker.

Staude
Planten på A. mollis er både hardfør og dekorativ

Jeg har et kjempeproblem når jeg får spørsmål om hva som er min favorittblomst! Det er helt avhengig av dag, humør, anledning og årstid. Må man velge? I dag satte jeg sammen en superenkel bukett av Alchemilla mollis som jeg bare digger! Dette er en staude som tåler det meste. Vakkert bladverk, hardfør i både staudebedet og krukke på balkongen i tillegg sprer den seg raskt. Bonusen er at brunsneglene ikke vil ha den:-)

kjempemarikåpe
Bare å fråtse i blomster på denne tiden av året

Blomstene på A.mollis er ørsmå og samlet ser de ut som limegrønne skyer mot det mørkere grønne myke bladverket. Som regel brukes A.mollis til å fylle ut mellom andre blomster i en bukett. Den er super til å fremheve andre farger og gir et saftig og frodig uttrykk. Personlig er jeg veldig glad i å ha denne alene i bukett siden den også er relativt holdbar.

Blomsterbukett
Rens bort alle blader så det er kun rene stilker i vannet

Når du plukker blomster i hagen er det lurt å plukke når de er saftspent og godt vanntrukne. Er det varmt, mye sol og vind på toppen starter de med et underskudd av vann før de kommer i vase. Plukk derfor tidlig morgen eller på kvelden hvor planten har rukket å trekke opp vann. Da er utgangspunktet best for holdbar bukett.

Blomstervase
Fyll den rene vasen med lunkent vann så den står klar umiddelbart etter snitting av stilker

Som med alle avskårne blomster og holdbarhet handler det om tiden fra kuttes til de er i vasen. Kortest mulig tid for snittflaten i lufta og en ren vase. Dette har jeg skrevet om tidligere her men kan sikkert være ok med en påminnelse.

Bukett tips
Begynn med et par tre stilker i kryss
bukettips
Fortsett å legge alle stilker i samme retning. på den måten dannes en spiral som gir god spredning i topp og bunn. Det er enklere å bygge videre når du får samlet fler i samme retning
Bukett tips
Sjekk at alle toppene danner en jevn bue
Blomsterbukett
Alle stilkene snittes på skrå for godt vannopptak og holdbarhet. Dette er lurt å gjøre når du holder et fast grep i bukettens bindepunkt/spiral. Gjøres det i forkant må det gå fort siden snittflaten ikke må tørke før de kommer i vann
  • Blomstene klippes av planten morgen eller kveld (evt. i kjølig eller grått vær)
  • Stilkene renses så ikke noen blader kommer i vannet
  • Godt skråsnitt av stilken
  • Ren vase (Jeg setter alltid vaser med klorinvann et døgn etter at de er brukt. Dette dreper alle bakterier og vasen er ren samt klar til neste gangs bruk når den settes i skapet)
  • Rent lunkent vann, husk å sjekk evt. etterfyll!
  • Ikke plasser buketten i nærheten av frukt. Frukt skiller ut etylengass som gjør at blomstene visner fortere
  • Sett gjerne kjølig om natta og når du ikke er hjemme
Bukett
Etter snitting skal buketten raskt i vasen. Her er en vase med vidde i bunnen. Dette gir plass til stilkene og beholder spredningen og spiralen i buketten. Når vasen er god behøver ikke buketten å bindes med bast for å holde fasongen

Jeg tenkte å ta for meg noen ulike vaser og funksjoner senere, men for den luftige sommerbuketten er det viktig at det er plass til en god spredning av stilkene i bunnen. Hvis det samtidig er en smalere åpning vil dette hjelpe med å holde bukettens form uten å måtte binde den med bast. Ved å sette blomstene opp i spiral vil de få en god spredning i toppen og bunnen. Jeg beregner en fordeling på ca 1/3 av stilken nedenfor vasens øvre kant og 2/3 av stilken over vasen. Dette gir vanligvis en god balanse.

Blomsterbukett
En av mine mange favoritter i vasen:-)

Nyt sommeren og ta den inn!

 

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments