Perlebusk; hvit som en brud dekket av perler og tyll.

Perlebusk; hvit som en brud dekket av perler og tyll.

Mitt første møte med perlebusk var høsten for ca4 år siden. Da var jeg på mitt lokale gartneri og skulle ha noen småting. Som alltid kom jeg hjem med mer enn planlagt. Jeg ble nemlig overtalt til å kjøpe en Perlebusk ved navn Exochorda «The bride». Litt motvillig tok jeg den med etter å ha fått høre hvor flott den skulle bli… Så spinkel plante og tufsete i bladene ga den ikke inntrykk av det helt det store potensialet. Allikevel ble den med hjem og plantet etter alle kunstens regler.

Exochorda macrantha
Perlebusk i fri utfoldelse

I løpet av vinteren hadde jeg mer eller mindre glemt hele Perlebusken, året etter fikk jeg derfor en overraskelse. Små perler på spinkle grener som etter hvert sprang ut til et fossefall av hvite blomster. Etter noen år har den etablert seg godt, og aldri har den vært så flott som i år, jeg er herved solgt og stor fan!

Exochorda
Knoppene ser ut som små perler før de springer ut

Perlebusk Exochorda macrantha «The bride» er en mellomstor busk i rosefamilien. Den blir et par meter høy og er herdig til H4. Den kommer opprinnelig fra nordlige deler av Japan og Kina hvor den vokser i blant annet løvskog. Den er ganske så spinkel og rotete i veksten. Det er noe av grunnen til at jeg i utgangspunktet var motvillig til å kjøpe den. På planten jeg kjøpte var de tynne grenene stroppet sammen et par tre steder oppover og dannet en liten samlet krone. Bladene er ikke så mye å skryte av, og heller ikke noe fine farger på høsten. Alt i alt ikke så mye som taler til fordel for å velge Perlebusk:-)

exochorda
Blomstene er som en foss av hvit tyll

Men så kommer det til blomstringen! Hundrevis av små perler henger nedover de tynne stilkene mellom det lysegrønne bladverket. På dette tidspunktet er den nesten som finest… Men når perlene åpner seg er det som hengene og vaiende tyll… blomstene er ganske løse og litt rotete i formen men du verden for et blikkfang i hagen. Når den står på det flotteste som nå, er jeg utrolig glad for at jeg kjøpte og plantet den.

Exochorda
Klasene med blomster er luftige og lette så de vaier i vinden

Hos meg står den i halvskygge, og ikke altfor mye vann. Jeg har plassert den litt innimellom andre busker og planter i bakkant på et bed. Den får derfor litt gjødsel sammen med de andre som står rundt, og ellers ikke nos spesielt stell. Plantene rundt er ikke kommet helt i gang når Perlebusken blomstrer fra slutten av mai og ut juni så den får virkelig vist seg uten konkurranse der den står.

Perlebusk
Perlebusk Exochorda macrantha «The bride»

Når blomstringen er ferdig blir den ganske anonym igjen. Frøkapslene som dannes mot høsten er veldig dekorative som små stjerner. Disse kan man godt plukke inn og bruke i dekorasjoner mot jul.

Perlebusk
Tynne og spinkle grener så det er blomstringen som har prydverdien.
Exochorda macrantha
Enkelte frøkapsler henger igjen fra i fjor

En liten busk jeg i dag ikke ville vært foruten:-)

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas Frydenberg
6 years ago

Så flotte de er. Ønsker deg en riktig god helg!