En av Peonens verste fiender og noen plantetips.

En av Peonens verste fiender og noen plantetips.

Det slår dessverre nesten aldri feil! Regnet som kommer akkurat idet Peonene (Paeonia) står nyutsprungne og på det flotteste. De herlige blomstene samler opp mengder med vann og ligger flatt utover på et øyeblikk… dagen før sto de og struttet! Dette er noe som skjer nesten hvert år!

20160619_144509
Peoner etter en natt med regn.

Fråtsing er nå et alternativ. Når de er flattrykte og henger med hodet er det to muligheter. Den ene er å rette opp med pinner og støtter, samtidig med at du rister forsiktig på dem for å få ut vannet. De som er knekt i stilken er bare å klippe av.  Disse kan du fylle opp i vaser og skåler. Huset er på et øyeblikk fylt med «fjærlette» Peoner og en herlig duft. Tips på dette kommer i morgen.

Denne hvite Silkepeonen (fikk et godt tips om at det kan være en Festiva maxima) er en gammel plante som jeg har fått arve fra min Mormor som igjen har fått den av Oldemor. Jeg vil anta at planten nå nærmer seg 100 år. Det er fantastisk å kunne ha en slik plante i hagen. Historien denne tar med seg er uvurderlig. Nå har den etablert seg godt i hagen og gir mengder med store hvite velduftende «fjær baller». Tror jeg talte ca 50 av de større knoppene før den begynte å springe ut i år.

Peon / Pion begge skrivemåter blir brukt.
Peon / Pion begge skrivemåter blir brukt.

Peon er en kjent og kjær hageplante som består av mange ulike kultiverte sorter, farger fra rosa, rød og over i hvit er vanlig. Enkle, doble og tofarget. En vanlig sort i handelen som snitt er «Sarah Bernard» denne varianten er i lyse rosa nyanser. Peoner koster litt i innkjøp fordi den tar tid å produsere. Den remonterer ikke og derfor avhengig av den ene blomstringen. En som dyrker Peoner er avhengig av denne ene blomstringen og må få betalt for dette. Et annet moment er at det noen ganger tar årevis før en Peon blomstrer godt.

Røde detaljer i disse gamle blomstene.
Røde detaljer i disse gamle blomstene.

Disse gamle staudene er glad i ro og fred. Flytter du på en Peon opplever du ofte noen år med sturing uten særlig blomstring. Må du flytte på den er det noen tips her:

  • Plant den grunt, røttene skal ikke dypere enn 5 cm
  • God drenering og god næringsrik  hagejord
  • Tilføre benmel første året ved planting
  • Litt ekstra tilførsel av kalk (Skjellsand er bra) hver vår
  • Beste tid å flytte på Peonen er i september ved inngang til hvor hvileperioden
  • Plassering i sol/halvskygge
  • Hvert år kan du gjerne legge på litt ekstra kompost rundt planten

Bondepeon

Denne herlige røde Bondepeonen fikk min samboer fra gode venner av familien når de skulle flytte fra huset sitt i fjor høst. Denne planten har vært i familien deres og kan spores over 100 år tilbake i tid. Den er opprinnelig hentet fra Dystvold gård i Vang på Hedemarken. Det er ganske spennende å tenke på alle de som har stelt, pleid og ikke minst hatt glede av disse staudene i så mange år! Begge disse to plantene er vi derfor veldig glade i.

Denne ble plantet på måten som er beskrevet over i september for kun et år siden. Allerede i år kom den med 5 store blomster og god vekst!

Bondepeonen blomstrer litt tidligere og har kun en blomst per stilk. Silkepeonen kommer senere og har flere knopper på hver stilk. Den er også litt høyere i veksten.

I morgen kommer deg tips på de med brukne stilker som måtte tas inn.

Affeksjon, nostalgi med en bestemorblomst som er et must i hagen!

 

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

11 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Randi
Randi
7 years ago

Skulle så gjerne hatt dine grønne fingre til å planlegge og stelle her hos meg. Har en uteplass som kunne blitt et paradis med rett planlegging og mye arbeid. Nå er det kun en overgrodd villmark ?

Liv M
Liv M
7 years ago

Takk for info om peon, er selv veldig glad i de og skulle gjerne hatt de i et langt bed – det er bare helt nydelig. Bladene ee også veldig dekorative, og peonene skaper mye å glede seg til og forventning etter hvert som knoppene kommer. Min har flere knopper… Read more »

Cathrine Øverland
Cathrine Øverland
7 years ago

Hei, jeg har en silkepion kjøpt på Plantasjen for 2 år siden. Den var da i blomst og den blomstret i fjor. I år ser jeg bare blader, ingen knopper eller blomster. Er det vanlig? Er det håp for den? Jeg bor i Molde.

Aud
Aud
7 years ago

Hei Helt enig i at det med peon og sprutregn,det slår jo aldri feil. Jeg synes Agaphantus er så fin,så jeg kjøpte en for noen år siden. Og noen er jo så flinke til å få dem til å komme igjen-ikke jeg. Den har blomstret EN gang på 5 år,så… Read more »

Maya Olaisen
Maya Olaisen
5 years ago

Hei,
Jeg har noen peoner i store potter ute på vår veranda i 3 etg. nå er det meldt ned mot 2-0 grader om natta, bør jeg dekke til peonene? Den ene bondepeonen har fått knopper, mens silkepeonen kun har blad foreløpig.
Hadde blitt veldig glad for svar!
Mvh

Maya Olaisen
Maya Olaisen
5 years ago
Reply to  Espen

Ja, de har stått ute hele vinteren og våren men med striesekk / pressening over. Har pakka bort presseningen så kjente ikke iveren over å hente frem den igjen. Satser på at et lite pledd kan gjøre susen 🙂 takk for svar!