La en pelargonium bli flere, og ta stiklinger av favorittene.

La en pelargonium bli flere, og ta stiklinger av favorittene.

Juhuuuu!!!! Svarttrosten synger av full hals og dagene er betydelig lengre. Pelargonium får nå sitt årlige vårstell. Samtidig er tiden også inne for å lage nye planter. Billig og morsomt å få flere planter av favorittene eller å fornye en gammel plante. Stikling av pelargonium er superenkelt!

Pelargon
Plante som har overvintret står klar med friske fine skudd til stiklinger.

Etter overvintringene er det ikke mye stas med plantene, og pelargoniumene er ganske stusselig. Planten må stelles pent for en ny sesong, men ta vare på skuddene og de friske toppene. Etter beskjæring brukes de til å lage nye planter. Dette er gøy og på denne måten kan du være sikker på å få eksakt samme plante og farge. Stiklinger gir nemlig genetisk identiske planter!

Stiklinger
Skudd og topper til stiklinger

Gamle pelargonia planter (vanlige sortene) får ofte dårlig tilvekst. Harde og treaktige stammer gir ikke alltid like godt med nye skudd. Jeg pleier å fornye plantene med noen få års mellomrom. På den måten vil jeg alltid ha planter med god vekst og blomstring. Villarter og sukkulente arter er det annerledes med.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

pelargonia
Stikling klar med ett blad ca 5cm lange.

Stiklinger

Når du skal sette stiklinger er det minimalt med forberedelse. En god plantejord med litt ekstra sand for drenering eller en såjord er fin til å sette stiklinger i. Jorda til stiklingene skal ikke gjødsles utover det som allerede er der. Nye rottråder er svake og må få tid til å etablere seg før de fungerer optimalt. Noen setter stiklingene i vann først. Min erfaring er at det er mye bedre tilslag og roting når de settes rett i fuktig jord.

pelargonium
Jeg folder bladet forsiktig og klipper av på midten hvis det er stort

Jeg klipper i stiklingene ca 5 cm lange. Bruker du en del av stilken så behold det øverste bladet som titter over jorda. Tar du toppskudd lar du det stå igjen et par blader. Er det et stort blad samler jeg det forsiktig og klipper av på midten for å gi stiklingen mindre å holde liv i når den skal bruke all energi på å sette røtter.

Pelargonium
Jeg setter en stikling i hver lille potte for å unngå konkurranse og smitte hvis en av dem mugner eller råtner
Pelargonium
Små minidrivhus på kjøkkenbenker er perfekt. Husk å merke med farge og type:-)

Kjøkkenbenken er fin plass for pelargonium, og her blir det trang om plassen fremover:-) Plassering; lyst men ikke sol. Jeg bruker minidrivhus eller en plastpose over første uka. På denne måten får stiklingen litt høyere luftfuktighet og tid på seg til å forberede røtter uten å tørke for mye. Fordampingen fra bladene blir mindre under plast totalbelastningen blir mindre for den lille planten som skal etablere seg. Her er det flere måter å gjøre det på men slik fungerer det godt for meg.

Nyt våren og nye planter!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments