Gammel staude og perfekt bunndekker.

Gammel staude og perfekt bunndekker.

Nok en gang er det en liten barndoms favoritt fra bestemors hage… Skyggesildre (Saxifraga umbrosa) er en liten søt plante. Stilkene med de små blomstene er som rosa skyer over mørkegrønne blad rosetter.

Detalj av Skyggesildren
Detalj av Skyggesildren

Denne lille stauden klarer seg godt til H7 og har ikke mange krav til jordsmonnet, vokser godt på det meste av underlag. I løpet av kort tid dekker den et område med mørkegrønne blader, ca 10cm høy. Med blomsterstilken rager den 25-30cm. Voksemåten er en rosett som igjen setter sideskudd.

Opprinnelig kommer denne lille urten fra Pyreneene og har vært i Norske hager siden 1800-tallet.

Flere blomster på hver stilk.
Flere blomster på hver stilk.

Den er hardfør og trives godt i skygge. Det går også helt fint å ha den på en mer solrik plassering. Her vil den erfaringsmessig bli litt mer kompakt og lysere i bladene. Skyggesildren er perfekt som bunndekkende plante eller i et stenbed. Skulle det bli for tørt klapper den sammen men med litt vanning reiser den seg raskt opp igjen. (hvis ikke den har ligget nede lenge da) Ideelt ønsker den jevn fuktighet. På vinteren fryser bladene inn men kvikner til neste vår. Skyggesildre har jeg også testet i krukke på terrassen. Dette har også fungert godt i flere år.

Den finnes også i en variegata variant (med grønne og hvite bladet) Denne gir et litt lysere inntrykk. Formering ved deling er vanlig. Etter blomstring setter den også frø. De spirer lett og overalt!

Skyggesildre frøplante i en murvegg
Skyggesildre frøplante i en murvegg

Over her ser dere en liten frøplante som henger i en murvegg. Dette er 3. året den lever her i sprekken og blomstrer (visne blader fra i fjor). Jeg vet ikke hva den lever av men det ser ut til å gå greit!

Nyt sommeren!

 

 

 

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments