En ny og etterlengtet Helleborus til hagen…

En ny og etterlengtet Helleborus til hagen…

Toppen av «Helleboruslykke» er når jeg finner igjen en art og blomst som jeg ikke har sett på flere år. En Helleborus jeg hadde i hagen for noen år siden døde etter en vinteren med altfor mye fukt rundt plante og rothals. Etter dette har denne Prima Ballerinaen ligget å lurt i bakhodet, og stått høyt på ønskelisten…

Julerose
Helleborus orientalis «Cinderella»

Helleborus orientalis «Cinderella»  heter den, og jeg har hatt et øye etter denne varianten de siste tre årene. Helleborus orientalis eller også kalt H. x hybridus er en nær slektning av den vakre Julerosen, Helleborus niger. Denne skrev jeg litt om for en stund siden og er den rent hvite vi får kjøpt til jul. Helleborus tilhører soleiefamilie og er derfor i samme familie som de vanlige Ranunklene som fortsatt er i sesong.

julerose
De hengende klokkene med lag på lag av kronblader minner om små ballerina skjørt

Helleborus orientalis er en staude som finnes i massevis av farger, sjatteringer, enkle og fylte blomster fra nesten sort farge over til rødlig og rosa samt gulaktig/grønn. Den trives i næringsrik og veldrenert fuktig jord og får den en plass i sol til halvskygge og trives belønner den med fantastiske blomster. Etter blomstring kommer de flotte blanke bladene som vil stå ut sommeren og gjennom vinteren. De beskytter også neste års knopper som ligger klar i rosetten fra høsten av. H.orientalis blir vanligvis 30 – 40 cm høy.

Julerose
Det kommer som regel flere blomster per stilk

En av årsakene til at disse Helleborus hybridene er blitt så populære er at de har stor variasjon og blomstrer så tidlig på våren. De er noe av det første som kommer og de står ganske lenge i blomst. Blomstene falmer etter hvert og blir grønne før frøkapslene utvikles. Frøene danner ofte nye planter som dukker opp i nærheten. Som regel er dette andre farger og kombinasjoner som kan være spennende. For å være helt sikker på farge vil jeg anbefale å kjøpe en plante som er i blomst! Her har jeg nemlig flere ganger opplevd feilmerking.

julerose
Denne planten hadde kun to blomster i fjor

I fjor var første året for min mørkeste Bordeaux fargede Helleborus. Da hadde den kun to blomster. Med litt stell har den kommet seg fint og står nå med en stor klynge knopper som jeg gleder meg til å se i full blomst. Jeg gjødsler med hønsegjødsel som ser ut til å fungere svært godt!

julerose
Vakre helt fra begynnelsen

En ting som er verd å merke seg med Helleborus er at de er giftige. Alle plantedeler er giftig så være obs. hvis du har barn eller dyr som tygger på alt de finner. I fjor sommer hadde vi valper i hagen så da ble denne godt sperret av!

Julerose
Ved formering kan man lirke løs sideskudd når planten blir større.

Helleborus tåler mye kulde og skal være herdig til H5. Allikevel tar jeg ingen sjanser. Utviklingen ved driving innendørs er kommet mye lenger enn om den hadde stått ute i bedet. Nå vil den antageligvis få sjokk av å bli kastet ut i frosten som er om natta. Derfor setter jeg den ut på dagen når det er plussgrader, og inn på natta frem til telen er borte. Da skal den plantes ut. Står planta ute året rundt er utviklingen deretter og de er dermed herdet. Så fort det er tint og mulig å plante dem i bedet åker de ut permanent hvor de har det best!

Her i hagen skal det garantert inn flere varianter av Helleborus:-)

Nyt våren!

 

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments