Hvordan det spirer og gror i god jord eller dårlig jord

Hvordan det spirer og gror i god jord eller dårlig jord

God jord er superviktig for den beste veksten på plantene våre!  En god jord med riktig struktur, drenering og næringsinnhold er alfa og omega for å lykkes! Mange planter har ulike krav som må oppfylles, men god nok næringstilgang og godt miljø for røttene er grunnleggende for dem alle.

Lathyrus odoratus
To kasser med tilsynelatende like betingelser. Det er kun jorden som er ulik

For et par dager siden snakket jeg med min bror som bor i Bergen med familien. Siste årene har de gjort en kjempejobb med hagen og uteplassen hvor de har bygd hagestue, uteplass med skifer og et lekehus til mine to nieser. Innsatsen har vært imponerende og resultatet er kjempeflott! Beplantningen var en stor del av prosjektet og da min bror viste meg hva som hadde skjedd med erteblomstene deres fikk jeg lyst til å dele dette. Utplanting av Lukterteblomster har jeg skrevet litt om tidligere her. Men dette  er kanskje et av de beste eksemplene jeg har sett på veldig lenge når det gjelder valg av jord og hvilke konsekvenser det kan gi.

jordkvalitet
En kasse med god jord og god vekst

Disse to kassene står plassert under akkurat de samme lysforholdene. Vanning er jo som vi vet ganske naturlig i Bergen hvor de holdt jo på å regne bort denne våren og forsommeren… Kassene er identiske, plantene kommer fra samme gartneri. En potte med frøplanter som er fordelt med likt antall per kasse! Begge kassene har like støtter i armerings nett.

lukterteblomst
En kasse med dårlig jord og dårlig vekst

Eneste forskjellen på disse to kassene er jorden som er oppi. Det ble kjøpt inn jordsekker som holdt til å fylle den ene kassen. Da de var ute for å kjøpe jord til den andre kassen falt valget på en annen type jord og fra en annen leverandør. Når resultatet ender opp slik bekrefter dette min påstand om at det ikke bare er å kjøpe hvilken som helst jord.

Jordkvalitet
Når alt annet er identisk er det lett å finne årsaken

De billigste sekkene med jord som de store kjedene selger i store mengder er som regel ikke egnet til annet enn å blande inn i eksisterende blomsterbed som jordforbedring og knapt det. Mye av den rimelige jorda inneholder store mengder med fin torv. Dette blir næringsfattig for plantene og veldig kompakt etter en kort stund.

God jord
God jord og gode betingelser gir fine planter

Det er ok å bruke billig jord med mye torv, men få planter trives med det. Vi kan hjelpe til med å blande inn ekstra kukompost, sand og eventuelt egen kompost som vi lager i hagen. God jord og jord som passer til de ulike plantetypene er et stort tema som kan kreve et mye større dypdykk. Jeg bruker alltid en basisjord som jeg blander ut videre til hver enkelt plante for å gi dem best forutsetninger. Det er stor forskjell på kravene til god jord for en fuktelskende sumpplante og en sukkulent…

Lukterteblomst i mengder med god vekst.

Nyt sensommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments