Skogskjegget står fjærlett og fint, summende av humler og insekter. Det er et voldsomt liv som høres på lang avstand! I år har jeg opplevd å se mer humler enn på mange år i hagen. Dette er utrolig hyggelig, ikke minst at det er flere ulike varianter av humler! Her er et par situasjonsrapporter på humlens mumsing.

Jeg er opptatt av å ha mat til både humler og bier i hagen til enhver tid. Det er det er viktig å tenke på i planleggingen av blomstrende planter gjennom sesongen. Har vi noe som blomstrer kontinuerlig vil det også hjelpe bestanden slik at de ikke sulter. God tilgang på pollen og nektar er kjempeviktig! Det skaper også et yrende dyreliv i hagen.

Skogskjegget (Aruncus dioicus)

Skogskjegget (Aruncus dioicus)

I 2016 ble det føyd til enda flere planter på svartelista. Svartelista (fra Artsdatabanken) er en oversikt over fremmede arter som har høy eller svært høy risiko i norsk natur. Det kan være som spredning til norsk natur. Vertsplanter for ulike sykdommer eller krysningsmuligheter med opprinnelige norske arter. Naturvernforbundet har satt noen alternativer planter «trygge» i forhold til de som står på svartelisten her

Skogskjegg (Aruncus dioicus) som er en høyreist og flott staude er nå satt på denne listen. Skogskjegget sprer seg ut i naturen hvor det ikke hører hjemme. Dette er etter hva jeg vet ved frøformering. Når Skogskjegget sprer seg tar de gjerne over plassen for norske arter som blir fortrengt. Denne formen for ubalanse i naturen er uheldig.

Skogskjegg har jeg hatt i hagen en god del år og trives veldig godt med halvskygge, humusrik og jevnt fuktig jord. Den oppnår en høyde på bortimot 2 meter og fikk raskt en stor flott buskform. Tuen blir videre og videre hvert år og er et supert blikkfang!

Et alternativ til Skogskjegg å bruke Knollmjødurt (Filipendula vulgaris).

Som hageeiere er det viktig at vi alle tar ansvar og hjelper til. Planter som er klassifisert som skadelige for det økologiske natur mangfoldet skal ikke spres. Mange av oss har svartelistede arter i hagen og har hatt det i mange år. Det er viktig at disse ikke får lov til å spre seg ut av hagene!

Når det kommet til Skogskjegg er den veldig flott når den blomstrer. Når den er avblomstret blir alle blomstene gylne og går over i brunt før frøsetting. En måte å ta ansvar for i egen hage er å klippe visne blomster! Klipper du bort alle de visne blomstene vil ikke planten kunne frø seg og du begrenser dermed spredning.

20160629_171531

Skogskjegg etter blomstring og nyfrisert

Etter blomstring fremstår Skogskjegget som er flott grønn busk frem til frosten kommer.

Hold plantene i hagen!

 

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram