En fantastisk bunndekker med nærmest evigvarende blomstring!

En fantastisk bunndekker med nærmest evigvarende blomstring!

Det er ikke mange bunndekkende stauder som jeg har opplevd like hardføre som denne. I løpet av et par sesonger danner de et herlig tykt teppe av grønne blader. Dette er også en liten rakker som blomstrer uavbrutt store deler av sommeren og frem til frosten kommer. Erfaringsmessig tåler den mye vann, lite vann, halvskygge og sol. Noen gode klatrende og bunndekkende planter er godt å ha på topp lista.

Dvergslirekne
Dvergslirekne, her satte jeg ned noen grener i fjor vår og i år er det allerede en stor frodig tue!

Kjært barn har mange navn, Persicaria affinis (synonymt med Polygonum affine eller Bistorta affinis) I Norge kalles den for Dvergslirekne. Den hører til familien Polygonum som består av ca 220 arter. I denne slekta er det planter som lever i vann og på land. Arter som kan bli høye som hus på 3-4m og lave tuer; som denne dvergvarianten…

Dvergslirekne med ny blomst, aks med mange blomster og starter som blekrosa
Dvergslirekne med ny blomst, aks med mange blomster og starter som blekrosa lekre spyd.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Ettersom blomsten står blir den mørkere i fargen.
Ettersom blomsten står blir den mørkere i fargen og fyldigere aks.
Bunndekkende

Selve «teppet» med blader blir ca 10cm høy. Blomstene strekker seg et stykke videre til 20-25 cm høyde. De starter i en sart rosa når de springer ut og blir mørkere etter som de har stått en stund. De forskjellige nyansene i rosa gir et herlig fargespill. Hver blomsterstilk består av massevis av små blomster og holdbarhetene er lang. Hos meg starter blomstringen gjerne rundt midtsommer og holder det gående frem til frosten kommer. Dvergslirekne sprer seg raskt med krypende skudd/grener som setter røtter ned i underlaget etter hvert som den vokser. Superenkelt å ta stikling! Klipp av noen grener med litt rottråder. Sett i jord på nytt sted og vanne. Ny plante begynner å vokse i løpet av kort tid.

Blomstene er perfekte og lekre i små vaser og borddekorasjoner

Persicaria affinis
Persicaria affinis, Skjærer du stilkene står de godt i små vaser.

Hardfør som den er klarer den seg fint til sone H7! Opprinnelig kommer den fra Himalaya og vokser faktisk opp mot 5000moh.  På våren ser den som mange andre stauder ganske så pjusk ut. «tørre» pinner og visne blader. Ikke fall for fristelsen til å klippe bort eller røske bort. Den kommer raskt med nye skudd og blader. Jeg har en tue som står i minimalt med jord (i en fjellsprekk). Den har flere ganger tørket helt inn… litt vanning og vips er den i gang igjen!

  • Skal du flytte en plante med rot er det fin tid nå.
  • Vil du ta en stikling så vent til våren.

Nyt høsten!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments