Noen Begonia varianter som trenger litt ekstra kjærlighet nå.

Noen Begonia varianter som trenger litt ekstra kjærlighet nå.

En av plantene jeg har utforsket siste årene er Begonia. I mange år har jeg synes de har vært litt kjedelig.  Jeg må nok innrømme at jeg har tatt grundig feil!! Makan til familie med mangfold, flotte planter og ikke minst historie skal man lete lenge etter. Noen av artene har vært dyrket her til lands i bortimot 100 år. For å kunne ha dem år etter år må de tas inn i disse dager når det nå begynner å bli kaldt…

Skaugumbegoniaen på det flotteste i sommer. Består av 7 knoller
Skaugumbegoniaen på det flotteste i sommer. Består av 7 knoller plantet i gruppe

Jeg har noen knoller Skaugum begonia (Begonia x tuberhybrida) som jeg fikk av min Mormor for mange år siden. År etter år vokser de og står som en diger rød tue hele sommeren! Kontinuerlig blomstring med klar røde blomster. Skaugumbegonia er vel en av de mest kjente begonia sortene vil jeg tro. Nå begynner denne å dabbe av etter årets maratoninnsats.

Skaugumbegoniaen har vært i gang siden forsommeren men synger på siste verset nå
Skaugumbegoniaen har vært i gang siden forsommeren og synger nå på siste vers
Hengebegonia med fantastiske blomster
Hengebegonia med fantastiske og store blomster

I fjor ga jeg en Hengebegonia (Begonia pendula variant) til mine foreldre. Dette er en av de mest spektakulære begoniaene jeg har sett. Et vell av skinnende store hvite blomster med en svakt rosa ytterside. Denne har også kontinuerlig blomstring jeg ikke har sett maken til. Da denne skulle overvintres var det dannet seg en liten sideknoll som ble plantet for seg selv i våres. Jeg var så heldig å få den lille planten. Selv planten fra sideknollen har vært utrolig flott i år, se nedenfor.

Hengebegoniaen er fortsatt i full gang
Hengebegoniaen er fortsatt i full gang
Magisk farge på Begonia multiflora
Magisk intens farge på Begonia multiflora

Forrige sommer kjøpte vi også et  par småblomstrete Begoniaer i en nesten selvlysende rød farge. Dette var en Begonia multiflora. Det den ikke har i blomsterstørrelse tar den til gangs igjen med antall blomster… I fjor høst fant jeg ikke noe knoll på disse plantene. Heldigvis tok jeg jorden inn og oppbevarte frostfritt og tydeligvis har jeg ikke lett godt nok for det kom opp to herlige planter i en annen potte i år som har blomstret som rakker`n. Godt man har flaks en gang i blant. Og for en hyggelig overraskelse!

Begonia multiflora er fortsatt i full gang
Begonia multiflora er fortsatt i full gang med flotte tegninger på bladene.

Typer begonia

Alle disse tre er av typen knollbegonia. Knollene plantes på våren i en veldrenert jord og trives godt ute hele sommeren. Det er en fordel med lett tørk mellom hver vanning. Jevnlig gjødsling med litt ekstra kalium er fint for god vekst på plantene men ikke minst for at knollen skal bli stor. Knollen skal nå inn før frosten kommer. Ikke del knollene nå, vent til våren før planting. En knoll uten sår og skader er bedre rustet mot sopp og råte i hvileperioden.

Blomstene på knollbegonia og Voksbegonia er spiselige og smaker syrlig. Det er en del oksalsyre i disse og litt avhengig av type er det også en mer eller mindre bitter ettersmak. NB: Ikke alle har godt av for mye oksalsyre.

Frost og fukt.

Et par ting Begonia ikke tåler er frost og for våt jord over tid. Etter å ha stått ute hele sommeren er min erfaring at det går greit med en frostnatt eller to før jeg tar dem inn. Hvis det er mye nedbør anbefaler jeg å ta dem inn eller sette dem under tak. Ganske trist å skulle grave dem opp så er knollene råtne pga. alt høstregnet, det har jeg dessverre opplevd.

Når de er vel inne lar jeg Begoniaen stå kjølig og tørt. I løpet av ikke lange tiden løsner stilkene lett fra knollen. Knollen graves da opp og renses for gammel jord og røtter. Nå skal de oppbevares mørkt og kjølig frem til våren før de skal plantes igjen. Det går fint å legge dem kasse med torvstrø. Selv bruker jeg et par ark med avispapir som jeg vikler lett rundt før jeg legger dem i en kurv så det er god lufting. Oppbevarer jeg dem deretter på ca 5 grader går dette veldig bra. Med denne oppskriften tror jeg ikke jeg har mistet en eneste knoll gjennom vintermånedene. Husk å legge i en merkelapp med type/sort.

Det er sikkert mange som har lagt merke til at Begonia har ulike blomster på samme plante. Begonia er sambu, hvilket betyr at en plante har både hann og hun blomster. Her er to ulike eksempler fra samme plante.

Begoniaens hunnblomst med arr
Begoniaens hunnblomst med arr
Begonia hannblomst med pollenbærere
Begonia hannblomst med pollenbærere

Husk å følge meg på Instagram for daglige doser med blomsterinspirasjon.

Nyt høsten og forbered våren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

6 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Yngve Ekaas
Yngve Ekaas
7 years ago

Hei Espen
Vi er så heldige å få vinterhage og har således mulighet til vinter oppbevaring av knoller. Jeg har veldig lyst på Begonia, og en som blir stor og kraftig.
Fargen jeg ønsker er oransje. Har du noe forslag til det?

Aud Gudveig Vadla
Aud Gudveig Vadla
6 years ago

Har plantet mine knollbegonia og multiflora som eg tok inn i høst. Det er nå kommet opp spirer på 2cm når skal eg begynne å gi dem gjødsel.

Aud Gudveig Vadla
Aud Gudveig Vadla
6 years ago
Reply to  Espen

Takk for mye fantastisk stoff og flotte bilder. Her var mye å lære.
Aud