Alle gode ting er tre! I dag er det Adlumia fungosa

Alle gode ting er tre! I dag er det Adlumia fungosa

For et par dager side lovet jeg hjerter både høyt og lavt. Løytnantshjerte og Småhjerte har jeg vært innom. I dag er det tid for de høye luftige hjertene… Dette er en plante jeg oppdaget for noen år siden i en frøkatalog nemlig Adlumia fungosa!

Adlumia fungosa blomster
Adlumia fungosa blomster

Toårig syklus

Adlumia fungosa har overrasket meg og fortsetter å overraske! Som endel andre planter har denne en to årssyklus. Første året etablerer det seg en god plante, og rosett. Etter en vinter med hvile vil den neste år sette blomster. Flere andre arter lever på denne måten. Eksempel på dette er slik som Judaspenge (Lunaria annua) og Revebjelle (Digitalis purpurea)

Husk å følg meg her på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Adlumia fungosa i Magnolia busk
Adlumia fungosa i Magnolia busk

Opprinnelse

Adlumia fungosa kommer opprinnelig fra fjellområdene i Nord Amerika. Her vokser den på fuktig jord i skråninger. Den slynger seg frem og henger seg fast i annen vegetasjon for å komme seg opp og frem. Adlumia fungosa kan bli opptil 4 meter i lengde. Den har et finfliket og herlig lett bladverk. De små rosa blomstene kommer i store klaser ut fra hvert bladfeste utover store deler av sommeren. Planten min står faktisk i en stor blomsterkasse! Klarer visstnok H5. Den er skjør, har veldig sprø skudd og blader som brekker lett så være forsiktig med håndtering.

Magnolia fungosa blomstene ser ut som de er dyppet i glitter...
Adlumia fungosa

I hagen min vikler den seg innimellom en Magnolia hvor den  får feste, I løpet av sommeren ser det nesten ut som Magnolia busken blomstrer en ekstra gang! Adlumia er utryddingstruet, det er mindre og mindre av den i naturlig habitat.

Frør seg selv

Jeg var ikke klar over at Adlumia frødde seg selv etter blomstring her i Norge. Første året min blomstret satte jeg opp et ordentlig armeringsnett stativ som den faktisk fylte med et vell av blomster. I årene etter har det dukket opp små planter jevnlig. Uten å gjøre noe ekstra har det kommet planter slik at det nå blomstrer hver år med små luftige hjerter. «fungosa» som i navnet betyr svampaktig på Latin.

Adlumia fungosa
Klipp løs klaser med frøkapsler fra Adlumia etter blomstring

Utseende på Adlumia er slående lik med Løytnanshjerte og blir derfor kalt klatrende Løytnantshjerte. Den er i samme familie som de andre to, nemlig Papaveraceae (Valmue familie) Det er en plante som er veldig lett å ha med å gjøre. I tillegg er det gøy å kunne stelle og dyrke en plante som er utryddingstruet uten å skade de som er igjen i naturen.

Nyt sommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments