Gi georgineknoller et godt forsprang før utplanting.

Gi georgineknoller et godt forsprang før utplanting.

Georgineknoller – akkurat nå er butikker på nett og fysisk fylt med alle tenkelige knoller og røtter! Jeg klarer ikke helt å dy meg, og må jo bare ha noen flere morsomme sorter når jeg kommer over noe nytt… At jeg har kilovis med egne overvintrede knoller er jo liksom ikke nok:-) Uansett om du kjøper nye nå, eller har overvintret selv så er det lurt å gi dem et lite forsprang. Det er også tid for å dele store knoller til flere planter

Dahlia med nye skudd
I overgangen fra rotknollene til den gamle stilken vil det ofte være skudd som ligger i startgropa for årets vekst

Noen av mine knoller har tørket litt i overkant denne vinteren. Nå skal det sies at jeg heller vil at knollene tørker enn at de råtner pga. for mye fuktighet. Georgineknoller og de fleste andre knoller som skal overvintre tåler bedre tørke enn fukt. Etter at jeg tok opp knollene i høst har de ligget mørkt og kjølig. Da jeg satte på luftavfukteren i høst stilte jeg inn på noe tørre luft enn hva jeg pleier. Alt tørker derfor både mer og fortere enn normalt, dette burde jeg forutsett!

Dahlia
Litt i overkant tørre knoller…

Siden georgineknollene har tørket så mye som de har gjort er det et lite tips å legge dem i vann noen timer, eller kanskje over natten før planting. På den måten «aktiviseres» de til å suge opp vann. Etter planting vil også rotsettingen komme hurtigere i gang.

Husk å følge meg på Instagram for daglig doser med blomsterinspirasjon:-)

Del knollene jevnlig

Store georgineknoller
Når georgineknoller blir store kan de med fordel deles.

Når georgineknoller blir veldig store og tette vil de som regel gi dårligere blomstring. For best mulig blomstring og vekst vil jeg anbefale å dele knollene jevnlig. Det er veldig hyggelig å dele til flere planter og gi til venner og familie. Husk å sette på merkelapp, det er nesten umulig å se forskjell på de ulike sortene før blomstene kommer.

Blomstrende georginer
For meg er det ikke en sommer uten frodige georginer

Når du deler en knoll så sørg for at du har med minimum en rotknoll og del av stilk på hver nye del.

Etter et eventuelt vannbad planter jeg knollene i egne potter. Jeg bruker potter som akkurat rommer knollen og en helt alminnelig plantejord. Det er bare å dekke røttene og la jorden komme noen få cm opp på de gamle stilkene. Etter planting vanner jeg så jorda er fuktig og fin.

Alle pottene med georginer merkes med navn
Merking av pottene etter planting er viktig for å skille sortene fra hverandre.

Har du mulighet til å sette pottene på ca 10 grader og lyst er det perfekt. Ved 10 grader utvikler røttene seg godt og de nye skuddene vil ikke strekke seg for mye. Det er om å gjøre å få kompakte tette planter som skal klare seg godt ute.

En stor tallerkengeorgine med laksefargede blomster
Fantastiske variasjoner av Dahlia. Skulle nesten ikke tro at disse kommer fra de tørre røttene! her er sorten «Penhill Watermelon»

Ved å gi georginene et godt forsprang vil du kunne få blomstring opptil flere uker tidligere enn normalt. Husk å ikke plante ut før all fare for frost er over. Jeg venter til et lite stykke ut i mai. I mellomtiden er det lurt å sette dem ut på gode varme dager for å herde plantene (ta dem inn igjen på natten). På denne måten blir ikke sjokket så stort når de blir utplantet for sommeren.

Nyt våren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

6 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Ida Marie Kvannefoss
Ida Marie Kvannefoss
3 years ago

Hvilken mnd tenker du det er greit å starte dette vannbade og planting i urner, med tanke på å være i god tid? Hilsen ei som føler den blomstrer rett før knollene skal inn igjen.

Malena Skaale
Malena Skaale
3 years ago

Jeg kjøpte tulipaner i mars som etter avblomstring ble satt til tørk etter at jeg tok opp løkene. Men de her helt inntørka nå…. kan jeg legge dem i bløt og plante dem ut? Ble litt forsiktig optimistiskglad og håpefull når jeg leste om dine georginer her! 🙂

Karin
Karin
3 years ago

Jeg har hatt mine knoller i jord i 2-3 uker nå. Halvparten av de kommer med skudd, disse knollene hadde også små synlige skudd før planting. De siste har ikke kommet med skudd, og hadde heller ikke synlige skudd før planting. Er det bare å gi opp disse? Jeg hadde… Read more »