Stiklinger og oppstamming av Fuchsia

Stiklinger og oppstamming av Fuchsia

Fuchsia, Dråpe, Tåre eller Kristi blodsdråpe. Kjært barn har mange navn. Plantene med hengende dråpeformede knopper er også et godt barndomsminne. Hvor gøy var det ikke å høre det lille smellet ved å klemme på knoppene…i dag skjønner jeg hvorfor det ikke var populært:-) Fuchsia er som regel frodige og blomsterrike uten all verdens av stell så det er ikke rart man blir glad i dem. År etter år kan vi ha glede av disse plantene. Oppstamming av fuchsia blir nesten som små trær. Dette var en stikling min mormor fikk av meg og som hun stammet opp selv. Flott ikke sant?

oppstamming av fuchsia
Dette er èn av tre gamle Fuchsia jeg arvet fra min Mormor. Det er noe helt eget med planter som har en historie og har levd et langt liv…

Jeg har alltid vært glad i Fuchsia og har alltid mellom 10 og 15 sorter eller varianter. Den eldste jeg har tror jeg kan være ca 17 år. Det finnes litt over hundre arter av Fuchsia. De fleste er buskaktige. Enkelte kan faktisk bli noen meter høye og store som trær. Andre sorter er krypende lave eller hengende. Jeg har alltid vært glad i frodigheten og variasjonene til Fuchsia. Siden de fleste blomstene til Fuchsia er hengene synes jeg det er flott å stamme opp en del av plantene for en bedre effekt. Oppstamming av Fuchsia er enkelt og morsomt. Det krever bare litt tålmodighet.

fuchsia
Noen av variantene har spektakulære blomster.

Variasjonen på Fuchsiablomstene er enorm. Store, små, fylte, enkle og doble. Mengden av fargekombinasjoner er også utrolig stor i tillegg skal blomster og bær være spiselige. Jeg har noen utvalgte planter som jeg synes er fine. Som ellers i hagen liker jeg jo mye av det som er litt annerledes eller skiller seg ut. Denne gangen kommer jeg ikke til å gå inn på så mye stell. Generelt funker halvskygge og jevn fuktighet med alminnelig gjødsel på mine Fuchsia planter. Norsk Fuchsia selskap er foreningen som sitter på enormt med kunnskap og folk som brenner for Fuchsia. De hadde også stand på årets hagemesse. Her fikk jeg tak i et par nye godbiter:-) En annen sort jeg mistet for noen år siden var F. magellanica «alba» Denne hadde de på Garden living. Gjett om jeg var glad!!

oppstamming av fuchsia
En plante med potensiale for oppstamming har en tydelig topp eller gren som kan videreføres til stamme.

Oppstamming har jeg drevet med i flere år og synes det er en fin måte å ha en del Fuchsia på. De gir et helt annet uttrykk og jeg synes ofte de blir mer «staselige» Blomstene kommer også mer til sin rett. Et par av plantene jeg kjøpte på Hagemessen skal nå under behandlig. Her fikk jeg i tillegg en del stiklinger. Nye stiklinger pleier å rote seg raskt og enkelt på samme måte som jeg gjør med Pelargonium her. Stiklinger kan settes stort sett hele sommeren.

fuchsia
Jeg bruker plastbelagt ståltråd. Den holder fasongen uten å klemme sarte stilker.
magellanica
Jeg klipper bort alle sidegrener og blader. Det er viktig at toppskuddet er intakt inntil ønsket høyde er oppnådd.
fuchsia
Planten blir ledet opp langs støttepinnen. Husk at det må være plass til at stammen utvider seg. Festene skal holde stammen fast uten å klemme.

Etter denne prosessen er det bare å vanne og stelle etter beste evne. Alt som kommer av sidegrener skal knipes kontinuerlig. Planten vil forsøke å sette sidegrener men her er det viktig at all næring og energi går til toppskuddet. Når stammen er kommet til ønsket høyde er det bare å knipe toppen. Deretter ville jeg tatt toppskuddene for hver 2. bladpar slik at det danner seg en god krone. Fortsett å fjerne alle sideskudd som skulle dukke opp på stammen. Endelig høyde på planten vil gjerne bli 20-30cm høyere enn der du toppet første gang.

fuchsia
Sideskuddene jeg klippet av er perfekte stiklinger til nye planter.
stiklinger
Jeg stikker rett i jorda og vanner. Første uka har jeg en pose over og sett slik at de ikke får sol. eventuelle blomsterknopper bør fjernes på stiklingene.
Fuchsia magellanica
Siste tilskudd i samlingen… Fuchsia magellanica er en av de meste hardføre sortene.

Nyt våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Anne Margrethe Haugan
Anne Margrethe Haugan
3 years ago

Så vakre, har dem i to ulike fargekombinasjoner og ønsker å ta stiklinger og formere dem.setter dem i kjelleren til vinteren.