En av høstens blomstrende og mest staselige stauder, Høstormedrue!

En av høstens blomstrende og mest staselige stauder, Høstormedrue!

Midt i alle de travle høstforberedelsene med innsanking av frukt, frø, rydding i bed, planting av løker og alt som skal inn og ut er det en staselig staude som står som aller flotteste nå. Høstormedrue eller Actaea simplex som den nå kalles. Tidligere het denne Cimicifuga racemosa og er etter min mening en av de mest staselige staudene i hagen.

Knopper i ferd med å springe ut.
Knopper i ferd med å springe ut.

Høstormedruen finnes med ulike farger på bladverket, vanlig grønn og den mer dramatiske rød/brune kalt «atropurpurea». Navnet atropurpurea finnes på en hel del ulike planter og beskriver som regel bladenes farge (blodlønn heter for eksempel atropurpureum). Høstormedruen har et flott flikete bladverk som raskt blir en stor tue. Det mest spektakulære ved dem er nok de høye hvite spirene med mengder av små små blomster som sitter tett i tett.

Her sees blomstene som sitter tett i tett
Her sees blomstene som sitter tett i tett

Høstormedruen er hardfør til H6 og trives i halvskygge. Verd å merke seg er at hvis en «atropurpurea» variant står for skyggefullt vil bladene bli mer grønne. Mer lys vil igjen gi rødere og mørkere blader. Her i hagen står den litt mørkt og bladene blir derfor grønnere men den blomstrer som bare det. Spirene med hvite blomster blir ca 2m meter! De forgrener seg og danner en gruppe med vaiende stilker som er utrolig vakre.

Høstormedrue med sine hvite spir.
Høstormedrue med sine hvite spir.

Det er ikke så mange stauder som oppnår en slik høyde. Høstormedrue trives i dyp humusrik jord som er jevnt fuktig.  Opprinnelig kommer Actea simplex fra Nord Amerika og Canada. Den er også brukt en del i urtemedisin til tross for at den er noe giftig. Bør ikke spises!

En annen fordel med Høstormedrue er at brunsneglene ikke liker den, denne får stå i fred! Fint valg i en hage med snegleangrep.

Blinkskudd ute av fokus og kameraet feil vei...
Blinkskudd med fotografen i tua, ute av fokus og kameraet feil vei… huj hvor det går i hagen. Dog en god næringskilde for årets siste blomsterfluer!

Dette er en av de som virkelig blomstrer helt frem til frosten kommer!

Enkeltblomster
Vakre enkeltblomster

Nyt høsten!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments