Blomkarse Phoenix med spiselige blomster og blader

Blomkarse Phoenix med spiselige blomster og blader

Jeg har hatt varierende hell med Blomkarse. Dette er en sommerblomst jeg alltid har vært glad i med saftig, urteaktig og frodig bladverk, hos meg er den dessverre ikke alltid blitt like fin. Et barndomsminne er at vi plukket blomstene og bet av den ytterste tuppen på baksiden av blomsten for å kunne suge ut en ørliten dråpe med søt nektar.

blomkarse Phoenix
Nye artige Blomkarse / Tropaeolum majus. Villige, pene å se på, gode i salaten.

Selve blomsten er fantastisk og har en litt skarp krydret smak. Den er helt enestående i salater og som pynt på mat! I fjor kom jeg over varianten Tropaeolum majus «Phoenix». Dette er en relativt ny type med flikete blomster. Kronbladene ser nærmest frynsete ut. Derfor får den et ganske annerledes uttrykk.

Tropaeolum
Intense farger til matlaging

De ferske nye småbladene og blomstene er en frisk og fin smakstilsetning. Men ikke minst dekor! Vi har siste tiden konsumert episoder av Masterchef Australia her i heimen. Superflinke hobbykokker som konkurrerer med de flotteste rettene. Her er det en del som bruker blomster for å løfte rettene så de ser utrolige ut.

tropaeolum Phoenix
Tegningene er et studie verd

Blomkarse finnes som både busk og slyng variant. Slyng får meterlange ranker som legger seg utover og klatrer ved å vikle bladene rundt noe å holde seg fast i. Busk varianten holder seg tett og fin. Den blir normalt ca 30cm høy. Når de trives vokser de fort og er fine som bunndekke. Blomstene er god Humlemat og er flotte i bed i krukker og kasser på terrassen.

tropaeolum
Det dukket opp noen av den vanlige sorten i samme frøpakken

Opprinnelig kommer de fra sør Amerika, Andesfjellene, Bolivia og Colombia. De liker en godt drenert jord med jevn fuktighet. Sol og halvskygge er perfekt plassering. Mager jord vil gi godt med blomstring og ikke bare blader. Har den det altfor godt vil bladene bli store og dominerende.

Tropaeolum majus
Blomkarse tradisjonell er også flott…

I fjor gjorde jeg en ny test med varianten Phoenix. Jeg stakk noen  frø i jorda på et sted i hagen jeg etterpå glemte. Litt utpå sommeren så jeg plutselig gylne små blomster som lyste opp. Fra da og til frosten kommer var det kontinuerlig blomstring. på frøpakka sto det at den skulle være busk og bli ca 30cm. Det stemte ikke! Meterlange grener med masse blomster var nærmere virkeligheten! At de ble mye større gjorde ingenting, de var utrolig flotte!

blomkarse
Den siste blomkarsen som gjemte seg for frosten under et Hosta blad i høst. Never ever give up

Godt for øye og godt for magen!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments