En av de mest velduftende og vakre buskene i hagen!

En av de mest velduftende og vakre buskene i hagen!

For meg er det noen elementer som er viktige i en hage. Når en plante eller blomst skal velges vil jeg nesten alltid ha noen sjekkpunkter. Et av sjekkpunktene er duft. Dufter er en viktig del av opplevelsen i en hage. Luktesansen er også en av våre sanser som kan trigge mye følelser og minner. Noe så enkelt og godt som duftene av nyklippet gress… mmm!

Hvilken følelse du har i en hage påvirkes i stor grad også av duften fra ulike planter og blomster som vokser der. I disse dager er det et vell av Syriner men også denne lille herligheten!

I utviklingen av blomster har det i mange år vært mye fokus på farge og form. Heldigvis har det de siste årene også blitt lagt mer vekt på duften.

Svakt rosaskjær på knoppene til Koreakrossved
Svakt rosaskjær på knoppene til Koreakrossved

En plante jeg har lyst til å trekke frem i dag er Korea krossved (Viburnum carlesii) Den jeg har i hagen mener jeg er en variant som heter «aurora» Som navnet tilsier kommer den opprinnelig fra Korea og Japan. Den er ganske anonym når den ikke blomstrer. Her skal man ikke skue hunden på hårene.

Blomsten blir mer hvite ettersom de åpner seg
Blomsten blir mer hvite ettersom de åpner seg

Koreakrossved er en treaktig busk som blir opptil 1,5m høy. Bladene er litt grågrønne litt hårete og sitter parvis. Blomsterknoppene dannes på høsten og ligger beskyttet i toppskuddene under vinteren. Blomster knoppene utvikler seg raskt og den blomstrer nå i mai. De små klasene starter med noe rosaskjær og blir mer hvite når de springer ut som på bildet over.

Utsprungen som hvite velduftende snøballer
Utsprungen som hvite velduftende snøballer

Koreakrossved er ikke den mest hardføre men har klart seg helt fin her i hagen. Den får litt ekstra gjødsel hakket ned rund stammen hver vår. Den har også en jevn tilgang på fuktighet.

på rekke og rad

Når blomsterklasene er sprunget helt ut fyller de hagen med en utrolig duft. Denne lille busken har ca 30 klaser i år og fyller med dem hele hage. De dufter sterkere mot ettermiddag og kvelden. I tillegg er de svært vakre med sitt svake rosaskjær.

.Jeg vet Koreakrossved har vært litt vanskelig å få tak i de siste årene. Etter hva jeg har hørt har det vært importforbud pga sykdom og smitte som følger Viburnumen. Det er ikke mange i Norge som dyrker denne så derfor skal du ha litt flaks og gjøre litt Research for å finne et eksemplar.

Får du muligheten vi jeg anbefale denne lille busken på det varmeste. Belønningen når de dufter fantastisk i hele hagen er verd letingen.

Noe for alle sansene!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments