Antagelig planterikets mest dødelige plante men med fantastisk duft.

Antagelig planterikets mest dødelige plante men med fantastisk duft.

Dette var en av de første overskriftene jeg så på nett da jeg skulle dobbeltsjekke en sak rundt Nicotiana sylvestris som jeg har i hagen. Sjokket ga seg fort, og heldigvis var det ikke sååå farlig!  Jeg husker fra gamle dager de små lubne tobakksplantene som blomstret kontinuerlig hele sommeren. Enkle å ha, og krevde lite stell. Til gjengjeld ga de med mengder med blomster hele sesongen. De finnes i forskjellige nyansene av rød, rosa over til hvit. Mange dufter ikke. Jeg er spesielt glad i duftende blomster. For et par år siden fikk jeg tak frø av en velduftende variant med hvite blomster som skulle bli høy; Nicotina sylvestris også kalt Skogtobakk.

Skogtobakk med blomsterkronen. Hver blomst blir 8-10cm
Skogtobakk med blomsterkronen. Hver blomst blir 8-10cm

Etter å ha lest litt mer om Skogtobakk skjønte jeg at den store dødeligheten var ikke fordi den er så ekstremt giftig. Derimot fordi veldig mange mennesker røyker bladene tørket som tobakk. Legges alle følgeskader av røyking til i regnestykket skjønner jeg godt konklusjonen som sto i overskriften. Skogtobakk hører til Solanum eller Søtvier familien som består av mange giftige planter.

Nicotina ble faktisk «oppdaget» på tiden til Columbus som var på midten av 1400-tallet. Allerede den gang ble den røkt av innfødte på Cuba og Haiti. Planten kom til Europa på starten av 1500-tallet, og til det Franske hoffet hvor den ble kjent på midten av 1500-tallet. Opprinnelsen er sør og mellom Amerika.

Nicotina sylvestris
Skogtobakk med fantastisk duft mot kvelden.

Hvis du vil skal ha den til prydplante, som jeg anbefaler, er det en utrolig høyreist og flott plante. Hjemme strekker denne seg til godt over 1,5m! Super plante å ha i bakkant i bedet eller som solitær. Det er ikke så mange sommerblomster som oppnår den høyden. Store blader i rosett ved basen med mindre blader oppover stilken. Toppen av stilken ender i en krone besatt av mange hengende trompetlignende og elegante blomster.  Rent hvite med en fantastisk duft!! En liten gruppe av disse plantene fyller hele hagen med en herlig krydret duft spesielt mot kvelden. Kveld og natt er nemlig tiden de tiltrekker seg insekter for pollinering. Bladene er klebrige og seige så ikke ta for mye på dem. Søler du jord på bladene er det litt vanskelig å få bort, Skyll evt. forsiktig med vann.

Nicotina sylvestris
Nicotina sylvestris varianten «only the lonely»

I den første pakken med frø fulgte det også med en litt annen type tobakk. Jeg vet ikke hvilken type. Den vokser til en litt mindre plante men større blomster. duften er like kraftig. Bildet nedenfor viser denne varianten innimellom en Syrinhortensia.

Ukjent tobakksplante, like sterk duft som sylvestris
For meg ukjent tobakksplante, like sterk duft som sylvestris

Jeg plundret ganske mye med spiringen og de små frøplantene første gang jeg sådde. De har mikroskopiske frø. Med påbegynnende alderslangsyn var ikke dette det enkleste… Tipset her er å legge den over på et litt større hvitt papir med en brettekant for å ha kontroll på spredningen. Blander du frøene i tillegg med fin sand vil du lettere kunne spre dem utover en fuktig såjord.  Det blir utrolig små og mange spirer. La dem få bli litt større før du prikler dem. De er varmekjære og liker ikke frost eller å ha det for kjølig (spesielt som småplantene) Tobakksplanter fungerer godt i krukker på terrassen.

Når de først er etablert i hagen blomstrer de frem til frosten kommer. Husk å samle frø til neste års planter!

Nyt høsten!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments