Grønne planter tåler ikke kulda i vinternorge!

Grønne planter tåler ikke kulda i vinternorge!

Mitt grønne plantehjerte vrir seg når jeg ser folk går ute på gata i minusgrader med en dårlig innpakket bukett eller grønne planter i armkroken. Det er som oftest planter som er ment for helt andre klimatiske forhold enn en Norsk vinter. En del inneplanter protesterer bare temperaturen kommer under 10 plussgrader!

Frossen plante
Schefflera er ganske hardfør, men etter en stund i kuldegrader kan vi plukke visne blader i lang tid og den blir skranten. Planten var ikke helt frossen så det er fortsatt liv i deler av planten og det vil komme nye skudd fra stammen.

Jeg har tenkte på planter og kulde ganske lenge, og fikk nylig en påminnelse på jobb hvor mange av kollegaene mine er glade i grønne planter. Noen har fylt opp rundt arbeidsplassene med stort og smått. Det gjør underverker for miljøet inne, og er mye hyggeligere å se på enn glatte harde flater i et kontorlandskap. I tillegg skaper mye grønt skaper en helt annen energi.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

grønne planter tåler ikke frost
Har du kjøpt og fått en fin plante er det ganske trist når planten kollapser på grunn av dårlige råd og feil behandling før den kommer hjem

Visner «uten» grunn

Siden jeg er plantegal så er det veldig hyggelig på bli spurt om råd når det skjer noe med plantene. Her har flere av de flotte grønnplantene skrantet siden de kom inn på kontoret for 2-3 uker siden. Bladene visner tilsynelatende uten grunn, og plantene ser stusselige ut. De får en skvett vann i ny og ne og er kanskje i tørreste laget, men for de fleste grønne planter er det faktisk bedre med tørke (innen rimelighetens grenser) enn å stå med beina i vann.

frostskader på grønne planter
Det er bare å klippe bort etter hvert som det kollapser. Kvistene er tørre med skrumpende bark og ødelagt inni

Som «plantedoktor» kommer alle de vanlige spørsmålene om hvordan vi har hatt det i det siste? Tørt, vått, trekk, kulde, varme, utøy på bladene osv. Siden vinduene ikke kan åpnes og det er veldig lyst på kontoret er det raskt å snevre inn. Så kom spørsmålet hvordan kom de hit? De som skranter har vært en tur i kulda! Det kan ta noen dager før vi begynner å se resultatet av kuldeskader som her.

Klipper du av for mye og får med friske plantedeler kan de brukes til stiklinger som jeg har skrevet om her.

Schefflera
På den positive siden kommer det nye skudd fra grenene som ikke er skadet av frosten

Årsak!

Det grønne plantehjertet gjorde et stort hopp (og ikke på noen god måte) når jeg fikk vite hva som er skjedd. Joda, plante ble kjøpt på butikk i sentrum og ikke pakket inn før de ble båret ute i minusgrader. Større grønne planter er vanskelig å pakke inn, men de tåler ikke frost og kulde selv om de er store. Beste løsningen er da raskt ut og inn i varm bil!

frostskader på planter
Etter frisering ser Areca palmen grei ut enn så lenge. Jevnt med vann og en dusj i ny og ne samt dynket med litt tålmodighet så får vi se.

På tur hjem i dag observerte min samboer en dame som hadde handlet i butikken. Ventende på bussen i minus 10 grader står hun glad og fornøyd med en orkidé i handa. Ingen innpakning annet enn den tynne åpne plasten vi alle har sett orkidéer komme i fra produsenten. Da er det jo bare å gjette hvor mange minutter den holder seg oppreist når den får komme innendørs igjen… hmmm!

Hvem er ansvarlig?

Jeg vil våge meg på å si at de som selger planter og blomster bør vite hvor galt det kan gå, og hva de ulike plantene de selger kan tåle. Etter min menig bør alle gode blomsterbutikker ha et godt alternativ til innpakking og kunne tilby dette. Jeg vil i alle fall komme med en innstendig oppfordring til å be om å få pakket inn planter når dere kjøper dem; om det ikke blir gjort uoppfordret.

plantetransport
En isolasjonsplast er enkel, lett og isolerer godt på kalde dager

Som kunde er det fint å få en godt pakket plante, men når det er mange kuldegrader ute vil det fort bli kaldt inni pakka. Vær bevisst på hvor lenge du går utendørs og ikke la plantene stå igjen i bilen osv. Ingen av oss hadde blitt glade for å bli plassert ute i snøen og kulda kun iført truse:-)

planteinnpakking
Etter et par timer i romtemperatur åpner jeg pakken og lar den nye planten få komme ut etter trygg transport ute

Når du kommer hjem lar du pakken stå et par timer før du åpner og tar ut planten. På dem måten får de tid til å akklimatisere seg uten for brå overganger i temperatur.

Trygg frakt hjem for sårbart liv!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Signe
Signe
3 years ago

Hva kan man gjøre når skaden først har skjedd? Igår gjorde jeg feilen som du beskriver; fraktet en strelitzia nicolai på bussen kun innpakket med gråpapir rundt potten (jeg visste ikke bedre). Det var -7 grader ute. Planten var da noen minutter ute i kulden før vi bussen, deretter ventet… Read more »