Den ultimate blomsten fra Bestemors hage; Høstfloks.

Den ultimate blomsten fra Bestemors hage; Høstfloks.

Når man er såpass hekta på blomster som meg er det vanskelig å ha en favoritt. Må man virkelig velge bare èn favoritt? Neida, ikke i det hele tatt, det er plass til mange favoritter i hagen min. Når det kommer til toppen av «must have»  lista og planter  jeg ikke kan unnvære, er Høstfloks raskt opp i teten! Dette er en av mine top 3 stauder! Ingen annen blomst setter meg tilbake til barndommens somre på samme måte som høstfloksen.

Høstfloks

I hagen hjemme hos mine foreldre og i Mormors gamle hage var sensommeren fylt med duften av Høstflox både inne og ute.  Å kunne ha noen av disse plantene selv i min egen hage er utrolig hyggelig og vekker mange gode minner. Det er noe helt eget med planter som er arvet og fått fra familie og venner. Tanken på alle som har stelt og hatt glede av dem gjennom årenes løp som nå kan videreføres… Jeg har ikke navn på noen av variantene jeg har, men planten nedenfor er fra min Mormor. Ovenfor er en plante fra mine foreldre.

HøstfloksHøstfloksen er en fantastisk staude

Blomstringen starter på sensommeren når mange andre blomster begynner å dabbe av. Når de har etablert seg godt, etter noen år er det en tett tue med skudd. Avhengig av variant strekker seg fra 40 cm til godt over en meter i før de blomstrer. I toppen av hvert skudd er det massevis av knopper som springer ut fortløpende og danner klaser. Fargene er fra hvit og de fleste sjatteringer over til rosa/lilla. Den lange blomstringen holder det gående nesten til frosten kommer. Sterke stilker og klasene med blomster er relativt robuste mot regnvær. Dessverre er noen av sortene utsatt mot meldugg, nyere krysninger og er ofte mer resistente.

Høstfloks

Det finnes i en mengde ulike varianter og krysninger av Høstfloks. Floks generelt består av borti 70 ulike arter. Alt fra krypende tuer til høyreiste stilker. Høstfloks er super å ha i vase. Snitt på skrå og sett i ren vase med rent temperert vann! Jeg har ikke forsøkt selv enda men det skal gå fint å sette stiklinger. Ta en stilk som er fersk, del i biter og stikk i fuktig jord. Holdes jevnt fuktig til det spirer.

phlox
En morsom variant er denne som kan minne om gammeldagse polkagriser

Høstfloksen triver i god næringsrik jord. Den er ikke glad i for mye tørke så jevn fuktighet er viktig. Sol og halvskygge fungerer fint. Hvis planter får godt stell og gode betingelser er det mindre fare for meldugg. Det gjelder i grunnen alle planter.

En sterk planter er alltid mer motstandsdyktig mot sykdom og skadedyr.

Høstfloks
En hvit Høstfloks drøm…

Nyt sensommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments