Jeg får en del spørsmål og innspill på utfordringer folk har i hagen. I dag fikk jeg et spørsmål om et blomsterbed jeg selv har hatt noen utfordringer med å få til å funke. Nemlig et tørt og vrient blomsterbed langs husveggen. Min erfaring er at blir det så og si alltid tørr og kjip jord med vanskelige vekstforhold og nesten ingen planter som trives.

Hosta

Hosta trives i skyggen men trenger vann… Disse har klart seg godt de siste årene etter at jeg husket å vanne.

Blomsterbed langs husveggen ligger som regel slik til at det er et takutspring over. Taket stopper dermed naturlig vanning og regn. Resultatet er at jorden nærmest huset tørker ut og ikke får de naturlige skiftningene med fuktighet og tørke som hagen ellers. Denne ubalansen byr på noen utfordringer, nemlig å få planter til å trives. For min del glemmer jeg også å vanne her… men jeg vil jo gjerne ha blomsterbed langs husveggen:-)

Vanning

Svetteslange som jeg kapper til i passe lengde

Helt inntil husveggen er det som regel en god drenering som leder bort det lille vannet som skulle finne på å kommer. Det må være slik for å beskytte grunnmur og kjeller for vanngjennomtrenging. Knotteplast som ligger inntil grunnmuren sørger også for drenering. Å sette på sprederen mot veggen i tide og utide er heller ikke så lurt.

Mitt forslag:

Er derfor en svetteslange som gir en jevn og forsiktig vanning kombinert med en tidsstyrt timer.

Vanning

Påkobling for vann til svetteslangen med vanlig koblinger tilpasset hageslange.

Vanning

Kobling med stopp som settes på i enden av svetteslangen.

Mitt «problembed» ligger nordvendt og passer til skyggetålende planter. Opprinnelig sto det en Mahonia hekk med dype røtter her. Denne hadde etablert seg godt og var egentlig helt ok. I min iver røsket jeg opp hele hekken år nummer to i huset. Jeg ville ha noe som var mer frodig og lett, men hadde jeg visst det jeg vet i dag ville jeg latt den stå! Mahonia er egentlig ganske flott og jeg har brukt flere år på å få noe nytt til å etablere seg her. Nordvendt og skyggefullt gikk jeg for Hosta i flere varianter. Hosta er perfekt for lysforholdene men liker ikke tørke… Uansett himmelretning og lysforhold trengs det vann når bedet ligger under tak.

vanning

Ny svetteslange er lagt ut i hele bedets lengde. Sammen med Hosta er det en saktevoksende Mispel. På hjørnet nærmest er stilkene på en Flammentanz rose

Svetteslange:

Jeg har gått til anskaffelse av svetteslange som jeg har tilpasset i bedets lengde. Denne er lagt under et tynt lag med jord slik at den ikke synes. Enkelte planter er ikke glad i kaldt vann på røttene. Slangen kan derfor med fordel legges et lite stykke fra planten. Jeg legger den 10-15 cm unna. Når du stiller inn timer for vanning så velg lengre vanningstid og heller sjeldnere. Småvanning eller korte og hyppige intervaller gjør de fleste planter mindre hardføre. Vannes plantene derimot lenger tid og litt sjeldnere tvinges røttene til å lete dypere etter vann og planten tåler mer.

Bed langs huset

Et lag med ny jord blandet med kukompost dekker så vidt svetteslangen. Timer er stilt inn på en god vanning en gang i uka. Hosta bladene er på vei og det blir en god sommer under tak.

Med god vanning, svetteslange og timer stilt inn på en gang i uka funker bedet her godt og Hosta plantene trives. Dessverre er brunsneglene veldig glad i Hosta så jeg må passe på litt ekstra rundt dette bedet:-)

Nyt våren!

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram