Eviggrønn Mahonia busk og ikke lett å bli kvitt…!

Eviggrønn Mahonia busk og ikke lett å bli kvitt…!

Jeg skulle kanskje ikke tatt bort min Mahonia aquifolium. Da jeg flyttet inn i huset for 10 år siden var det en Mahonia hekk ved inngangspartiet. På den tiden synes jeg den var grov, stikkete og en plante jeg ikke ville ha. Jeg kjente ikke Mahonia den gang og fast bestemt på at den skulle bort!

Det var en kamp over flere dager med å grave opp røtter og mye slit. Buskene som har stått i 30 år var ikke enkle å fjerne! Etter en stor innsats var jeg fornøyd med resultatet. Et bed klart til Hosta i flere varianter som jeg hadde drømt om. Skal du fjerne riktig gamle planter (generelt) så tenk deg godt om så du ikke angrer. Jeg vil aldri kunne få på plass en slik hekk igjen i min tid og lite visste jeg hvordan Mahonia kunne se ut…

Skinnende blank og skinnende gul
Skinnende blank og skinnende gul
Mahonia
Mahonia

I årene etter dette har jeg funnet små skudd av Mahonia som har tittet opp på de merkeligste stedene. Det kan virke som den har satt skudd fra røtter som lå igjen i området. Flere meter fra den gamle hekken tyter det nye planter opp av bakken. Det er også nå jeg har angret litt på min raske avgjørelse om å fjerne hekken! Min dårlige samvittighet har gjort at jeg lot et par skudd få vokse et par år. Denne har nå kommet opp og viser seg fra sin beste side.

 • Mahonia blir opptil en meter i høyde og kan også bli ganske vid.
 • Opprinnelig fra vest og Nord-Amerika og Asia.
 • Det finnes totalt ca 70 arter Mahonia.
 • Står den litt skjermet vil bladene også holde seg fine gjennom vinteren.
 • Supert alternativ til lav vintergrønn hekk.
 • Bladene er skinnende blanke og minner om Kristorn.
 • Den er super å bruke i kransebinding og dekorasjoner med sine skinnende grønne og holdbare blader..
 • Mahonia hører til i familien Berberis.
 • Planten er giftig og kan gi magesmerter og kvalme.
 • Bærene som er blåaktige på høsten er derimot spiselige men ganske bitre!
 • Planten og røttene inneholder en del alkaloider som har vist seg å kunne fungere på en del hudlidelser som psoriasis. Vært brukt i gammel folkemedisin.
 • Alt i alt en spennende plante med flott gule blomster nå i Mai måned.
 • Nøysom og klarer litt tørke og dårlige jordforhold.
 • Blir finest i full sol men klarer også skygge godt.
Blomsterdetaljene til Mahonia
Blomsterdetaljene til Mahonia

Fantastisk når den står med kaskader av skinnende gule blomster!

Gult er kult!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments