Begonia knoller med en liten vri før utplanting.

Begonia knoller med en liten vri før utplanting.

Begonia er ikke bare begonia. Det er en familie som består av nesten 1800 arter og med et hav av variasjoner! Jeg synes det er ganske kult at begonia har fått en renessanse og det finnes virkelig noen for enhver smak!  Selv fikk jeg et par nye sorter i fjor og noen nye på Hagemesa for litt siden… fort gjort å samle på seg flere:-) Min gjeng med Mormors gamle Skaugumbegonia knoller skulle i jorda igjen, da kom jeg på et plantetips som jeg gjerne vil dele.

begonia
På de to øverste to knollene er man tydelig gropen hvor det kommer nye skudd.

Begonia plantene jeg har er stort sett fra knoller. Dette synes jeg er veldig praktisk med tanke på overvintring. De tar ikke noe plass og krever ingenting før de skal plantes igjen.  Jeg skrev litt om de variantene jeg hadde i høst. Det er utrolig takknemlige og dekorative planter med en stor bonus, nemlig;  brunsneglene er ikke glad i dem!

Følg meg gjerne på Instagram her for daglig blomsterinspirasjon.

Skaugumbegonia
En av de større knollene til Skaugumbegonia. De danner en kul form etter hvert. Denne kan gjerne deles i to eller tre

Skaugumbegonia knollene har jeg hatt i mange år og de kommer trofast igjen. Da jeg tok dem inn i høst ble de renset og oppbevart tørt og kjølig pakket i avispapir. Jeg har dessverre mistet noen av plantene ved at knollen råtner hvis høsten er veldig fuktig. Et tips jeg fikk om å plante knollene litt annerledes gjorde underverker, etter det har jeg ikke mistet noen. Det er ikke store vrien som skal til:-)

skaugumbegonia
Her er gropen tydelig. Plantes denne med en liten vri vil den tåle det meste

Det er utrolig takknemlige og dekorative planter med en stor bonus;  brunsneglene er ikke glad i dem!

Skaugumbegonia
Jeg planter den slik at eventuelt vann kan renne av og ikke samle seg i knollen

Planting

Mange av begoniaknollene har en grop i toppen hvor de nye skuddene kommer. Plantes knollene flatt vil det bli liggende vann oppi denne gropa. Begonia tåler det meste men å stå med festet på stilken i vann er de ikke glad i. Tipset jeg fikk som har fungert veldig godt for meg er å plante knollen på skrå slik at eventuelt vann renner ut. Så enkelt!

skaugumbegonia
En stor knoll med «øyne» flere steder kan gjerne deles i flere deler. Denne vil jeg dele i 3.

Deling av knoller

Før planting er det tid for å dele store knoller. Har du en stor knoll er det bare å ta kniven å dele i to eller tre. Pass bare på at det er små skudd eller «øyne» på begge deler slik at den kommer fort og fint i vekst. Når jeg deler en knoll lar jeg tørke noen dager. Dette er for at snittflaten skal rekke å tørke opp og korke seg før planting. Et helt ferskt snitt og sår vil lettere bli angrepet av sopp og råte.

Skaugumbegonia
Noen av begoniaknollene.. det blir fort fler av dem…:-)
begonia
Om ikke lenge er det full blomst igjen

Om begonia knollene er plantet for noen uker siden, eller om der kommer i jorda nå er det lurt å vente et par uker med utplanting. Herding av plantene med forsiktig tilvenning til sommersola er lurt. Ut på dagen i godt vær og inn på natta. De vokser fort så om ikke lenge er de i full blomst!

God 1. Mai:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

6 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Helge Nyhus
Helge Nyhus
3 years ago

Hei!
Kan skaugomknollene deles selv om det da ikke blir knupper på begge to?

Grete Rasmussen
Grete Rasmussen
4 years ago

Har en stor hengebegonia som jeg tok inn før frosten kom. Tenkte å dele den, men er usikker på hva som er rette tidspunkt. Nå spirer den igjen! Mange nye spinkle blader. Hva gjør jeg og når?

Lena
Lena
3 years ago

Hei! Her var det mange fine tips å ta med seg! Fikk mine første skaugumbegonia i fjor, og knollene har overvintret etter alle kunstens regler. Tok dem fram i går og ser spredte bittesmå hvite antydninger til «hoder» på knollene. Hva gjør jeg nå? Skal de settes kaldt og lyst… Read more »