En av tingene jeg gjør for å få hagedam med klart vann

En av tingene jeg gjør for å få hagedam med klart vann

En hagedam med klart vann er drømmen! Alle hageeiere med dam i hagen vil jo gjerne se fiskene som bor der om det er koi, gullfisk eller begge deler spiller ingen rolle. Det er de som skaper liv og farge til dammen. Alger i vannet er stort sett ikke noe problem for fiskene, men grønt vann er ikke like gøy å se på for oss:-)

Kohaku
Koien er både tam og nysgjerrig. Den røde og hvite koien kalles Kohaku

Et velfungerende filter og UV filteret er viktig for å opprettholde en god vannkvalitet og hagedam med klart vann. Filteret med en god bakteriekultur bryter ned avfallsstoffene i dammen slik at plantene klarer å nyttegjøre seg dette. Næringsoverskudd er som regel grunnlaget for algeoppblomstring. UV filteret sørger for reduksjon av svevealger som gjør vannet grønt. Hovedårsaken til algeoppblomstring og grønt vann er enkelt og greit for mye næring i vannet som jeg har skrevet litt om tidligere i forbindelse med den store vårrengjøringen. Et annet viktig element er å mate fiskene med måte. Vær sikker på at alt blir spist opp i løpet av kort tid!

Koi
Alt av gule blader og visne blomster knipes av og fjernes. Fiskene er stadig bortom og sjekke hva jeg driver med.

Jeg har en stor andel planter i dammen. Rundt på alle kanter, flyteplanter, bunnplanter og hurtigvoksende planter som en del av filtreringen, som kalles sumpfilter. Planter bruker opp mye næringsstoffer for å vokse. I tillegg til prydverdien så gjør vannplantene derfor stor nytte for seg. Disse næringsstoffene bindes i plantene og når plantedeler visner og råtner vil næringen gå tilbake til vannet om det ikke fjernes.

Beskjæring
Det er fort en stor bøtte med planteavfall som fjernes om gangen.

Hovedårsaken til algeoppblomstring og grønt vann er enkelt og greit for mye næring i vannet!

Koipond
Bløte vannplanter er gull for komposten og blir raskt ny jord.

Vedlikeholdet av dammen gjennom sommeren er å jevnlig rense filteret og spyle oppsamlet rusk og rask i komposten. Det andre er å fjerne alle visne blomster og plantedeler slik at de ikke blir liggende og råtne. ca en gang i uka er det å vasse uti og knipe, klippe og fjerne plantedeler. Noen av plantene vokser med en utrolig fart så innimellom er det lurt å klippe litt tilbake for å holde dem i sjakk.

https://www.youtube.com/watch?v=MIAE56zq3ts

Hagedam
Koi må ha god vannkvalitet for å trives. Gøy å kunne se hele gjengen

Vannplantene jeg fjerner er supert til komposten!  Vannplanter har som regel tynnere cellevegger og er ganske vasne. Dette gjør at de brytes hurtig ned og blir til ny jord. Å fjerne planter som har tatt opp næring fra vannet er en veldig god måte å hente ut overskuddsnæring fra dammen på.

hagedam
Fiskene skaper liv og røre
Gardenpond
Drømmen om en dam i hagen med klart vann

Nyt sommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Roar
Roar
6 years ago