Vil du ta stikling av treaktig busker?

Vil du ta stikling av treaktig busker?

Skal du ta stikling er det mange måter å gjøre det på. Naturen er jo bare fantastisk! Et blad, et toppskudd og i enkelte tilfeller kun noen celler er alt som skal til for å lage nye planter. Her er metoden jeg brukte for første gang for ca 35 år siden, og resultater lever fortsatt i beste velgående som du ser over.

stiklinger og avlegger
En god neve jord, litt plast, og lag noen sår i barken. Dette er en metode for å ta stiklinger på flere busker og treaktige planter.

Med en liten bit plast, voksduk eller vokspapir kan du lage en liten pakke med jord på stilken for å ta stikling. Poenget er å holde på fuktigheten i jordklumpen du fester. Første gang jeg gjorde dette var på mine foreldres ene Rhododendron på midten av 80-tallet. Mange år etter er den blitt en stor busk med rik blomstring.

Husk å følge meg på Instagram for daglig doser med blomsterinspirasjon.:-)

Stiklinger og avlegger
Jorda pakkes godt og knyttes først nede og deretter oppe (som er enkleste rekkefølgen). Husk å holde jordklumpen fuktig. Når røttene er godt utviklet kan grenen klippes av morplanten og avleggeren kan plantes for seg selv.

Treaktige busker bruker ofte litt lenger tid på å sette røtter. Ved å ta stikling av ferske skudd som jeg viste her med druer, går det ofte fortere. Toppskudd roter seg som regel enklere når det er ferskt, og ikke har fått ordentlig bark. På eldre greiner med bark vil et lite snitt, før den kommer i kontakt med jorda, stimulere til rotdannelse. Hvis mulig er den aller enkleste metoden å legge en grein ned til bakken med en liten stein oppå for å få god jordkontakt.

stiklinger og avlegger
Når jeg legger ned en gren med stein beholder jeg bladmassen. Avleggeren vil få alt den trenger fra morplanten mens den setter røtter.

NB! Denne gangen tok jeg stikling av min Sibirkornell for å teste, og illustrasjon. Dette er en Cornus alba «sibirica Variegata» den vokser ikke like kraftig som vanlig sibirkornell som er på listen over fremmede arter, men C. alba er også under oppsyn, og må brukes med varsomhet. Det må søkes om å få bruke den til beplanting. Akkurat denne kornellen setter røtter bare den ser ny jord i nærheten så det er ikke vanskelig å få til. Kommer en av de nederste grenene ned til bakker er det nye røtter på et øyeblikk:-)

Neste steg for den nye planten

Nye røtter har utviklet seg fint i den lille jordpakken. Nå kan den klippes av og plantes for seg selv.

Om du bruker metoden med å pakke inn jord på stilken, eller legge ned grein til bakken er neste steg likt; nemlig løsrivelsen… Nå er det tid for å stå på egne bein eller rettere sagt egen rot. Har det utviklet seg godt med røtter kan grenen nå klippes av. I akkurat dette tilfelle lot jeg jorden henge på over vinteren slik at den nye planten ble plantet tidlig på våren.

Den nye planten har godt med røtter, og er klar til planting.

Jeg bruker alminnelig hagejord når jeg planter stikling og småplanter. På dette stadiet er det viktig at det ikke er for kraftig og næringsrik jord. Nye røtter er som regel sartere og trenger litt tid for å bli mer robuste. Neste gang den plantes om er det bare å kjøre på med kukompost og ekstra næring.

Jeg klipper den nye planten godt tilbake. Den nye, og fortsatt lille rota klarer ikke å opprettholde stor bladmasse med mange skudd. Rot og topp henger alltid sammen!
Etter en god beskjæring er det bare å vanne, og holde den jevnt fuktig for å få den i god vekst på egenhånd. Klar-ferdig-gå:-)
Dette var den første stiklingen jeg tok ved å bruke denne metoden som står hjemme hos mine foreldre, det er ca 35 år siden:-) Gøy med planter som blir gamle og har en historie. Foto. Lisbeth Skarphagen

Nyt sommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

10 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Julie
Julie
3 years ago

Har leita sykt lenge etter akurat denna infoen uten p finne den før nu. Vældig bra forklart! Tusen takk før at du tar dæ tid og energi til å hjelpe oss andre me brune og svarte fingra??

Anne karine Andersen
Anne karine Andersen
3 years ago

Har så problemer med piltreet mitt. Får det aldri fint. Hatt det i 8 år og har vokst veldig lite. Klipper det om våren?????

Anette Knutsen
Anette Knutsen
3 years ago

Hei, jeg har en cornus controversa variegata i hagen. Dersom jeg tar en stikling av denne, etter metoden du beskriver ovenfor, vil den ha samme fasong og vekst som moderplanten?

Ida
Ida
3 years ago

Hei Espen. 🙂 Kan man lage stiklinger på våren og hvor lang tid tar det ca før den har slått rot?

Espen Bråthe
Espen Bråthe
3 years ago

Hei funker denne metoden på epletre også?