Slik gjør jeg med beplantning og gruppering i krukker.

Slik gjør jeg med beplantning og gruppering i krukker.

Når du skal beplante, er gruppering et godt virkemiddel for både hage og balkong. Grupperinger vil ofte skape ro, og virke mer samlende enn om alt er spredt utover. Jeg bruker det bevisst i beplantningen av krukker og bed. Denne gangen er det egenprodusert Oxalis triangularis som skal samles i et stort fat.

Et par potter med Oxalis triangularis fra i fjor, ble raskt til over 20 nye planter! Rimeligere sommerblomster får du ikke. Foto: Frode Riseggen

Gruppering med like planter eller planter som gir et likt uttrykk, virker ofte samlende, og oppleves mer rolig for øyet. Jeg har jo en hage hvor alt vokser i en salig røre… He he…, men dog ikke helt uten plan, mål og mening. Det er et system i all galskapen. Jeg vil ha en lett og ledig stil, med løse former. For å oppnå det, uten at det bare blir rot, må jeg også ha noen samlende elementer og virkemidler. Da bruker jeg blant annet grupperinger, og planter med store blader.

En gruppering Hosta med store blader synes jeg gir en god effekt. Hosta er super til så mye og her er sorten Hosta sieboldiana «Frances Williams» som i tillegg er diger:-)
Grupperinger og større områder

Jeg ønsker meg mange ganger en hage som er fire ganger så stor, og hvor jeg kan leke med større grupperinger med sammenplantinger og linjer. I en mindre hage kan man fint bruke samme virkemidlene, men i et helt annet format. Store krukker er et godt alternativ for å bryte igjennom, og lage kontraster!

Sommerfuglgaukesyre er en av favorittene mine. Spiselig, fantastisk farge hele sommeren, sneglene er ikke så glad i den og hurtigvoksende. Kan jo nesten ikke ønske seg mer:-) Foto: Frode Riseggen

Grupperinger i krukke kan enkelt gjøres ved å bruke store krukker eller fat med kun én type plante. Jeg synes det gir en fin effekt med Oxalis triangularis som jeg skrev om her tidligere. Dette gir et enhetlig uttrykk og ikke minst en fin kontrastfarge til alt det grønne rundt. Det kan fort bli kostbart med grupperinger fordi det trengs en del planter. Men i dette tilfellet er det kun to kløverplanter overvintret fra i fjor, som var grunnlaget for å produsere nok planter til et digert fat og mere til. (tror faktisk jeg fikk noen å tjue planter!) Mange planter kan deles opp til en hel haug med nye planter ved hjelp av stiklinger eller rotdeling!

En større krukke eller fat er et supert element i hagen eller på terrassen. Foto: Frode Riseggen

Oxalis triangularis gir en super effekt med alle de dyp burgunder bladene, når de blekrosa blomstene kommer er den et syn. Det er viktig å tenke blader. Blomster kommer som regel for en periode, men bladene holder gjerne mye lenger!

Gruppering
Ferdig plantet! Om kun få dager er plantene akklimatisert og vil dekke hele krukka på kort tid. Foto: Frode Riseggen

Husk å følge meg på Instagram for daglig doser med blomsterinspirasjon.

Det er lite som slå en dag med sol, jord på fingrene og kunne plante egendyrkede planter! Foto: Frode Riseggen
Oxalis triangularis er en super plante i hagen eller på terrassen, og gir en herlig kontrast til det grønne.

Nyt forsommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Silje
Silje
4 years ago

Inspirerende! Hvor tidlig kan disse settes ut?