3 enkle metoder for å dyrke avokado selv!

3 enkle metoder for å dyrke avokado selv!

De flotteste plantene, er noen ganger planter du lager selv. Det behøver ikke å koste skjorta eller være vanskelig å få det grønt og frodig inne. Å dyrke avokado er superenkelt, og med litt tålmodighet, vips har du en fin plante! Jeg bruker 3 enkle metoder å få satt i gang veksten.

Avokado grønnplante
Min avokadoplante 3 mnd etter at den begynte å spire. Nyplantet i større potte.

Avokado er tilgjengelig i nesten alle butikker året rundt. Kjempesunt og godt, men ofte litt frustrerende.. Jeg bommer innimellom på modningsgraden, og får avokado som er blitt stygge i kjøttet. Om de er modne eller overmodne kan vi uansett bruke steinen til å lage en ny avokadoplante! Lettvint og enkelt med et minimum av hjelpemidler. Jeg har 3 måter å sette i gang en avokadostein på. To av dem er mer dekorative, men siste er etter min erfaring den kjappeste måten å dyrke avokado:-)

Avokadostein
Pass på at bunnen på steinen kommer ned. Bunnen er merkbart flatere, og litt annerledes i fargene på skallet. Her er det også noen merker i skallet etter kniven.

Forberedelse

Skal du dyrke avokado er forberedelsene er enkle. Del avokadoen forsiktig i to slik at kniven kutter minst mulig i steinen, små rifter skader ikke. Når du har fått vippet ut steinen, for eksempel med en skje bør den skylles godt. Rester av fruktkjøtt på steinen vil kunne forårsake råte og mugg. Da er det klart

Uansett hvilken metode du bruker er det verd å merke seg hva som er opp og ned på en avokadostein. Den er litt spissere i toppen. Bunnen er flatere, samt ulike sjatteringer i skallet. Husk å få satt den riktig vei for best resultat.

Den enkleste måten:

Nye grønnplanter
Enkleste er å sette steinen oppi et lite svibelglass eller passende vase. Har du ulike vaser kan det være veldig dekorativt i f. eks. kjøkkenvinduet

Har du et lite svibelglass eller en vase med god innsving i toppen kan avokadosteinen settes rett oppi. Fylle vann slik at bunnen på steinen står i vann, husk å etterfylle det som fordamper. Vannet kan med fordel byttes en gang i uka, og samtidig skylle vasen godt.

Plante avokado inne
I svibelvasen er det lett å se når steinen sprekker opp, og magien begynner å skje.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Kanskje den vanligste måten:

plante avokado
Den vanligste måten å sette i gang en avokadostein på er å bruke 3 tannpirkere

Metoden vi oftest ser i magasiner og andre steder, er ved hjelp av tre tannpirkere som stikkes inn i sidene. De kan gjerne vinkles noen grader oppover. På de måten behøver ikke glasset være så fullt for at steinen skal få god kontakt med vannet. Et kjøkkenglass er perfekt. Her kan steinen henge slik at vannet kommer en god cm opp på steinen. Husk å etterfylle vann ettersom det fordamper, og bytt det gjerne en gang i uka.

plante avokado
Tannpirkerne er stukket noen mm inn fra tre sider, og holder steinen i posisjon over vannet. Dette ser også ganske kult ut i vinduskarmen.

Kanskje den raskeste måten:

plante avokado
En potte med plast ser ikke så kult ut, men funker veldig bra:-)

Etter min erfaring gir undervarme og jevn fuktighet, rask spiring for de aller fleste frø. Jeg bruker derfor en veldrenert fuktig jord i en potte, også for å dyrke avokado. Steinen halvveis ned i jorda, godt med vann, og trekker en brødpose over for å holde fuktigheten jevn. Ved å sette denne på baderomsgulvet får den jevn undervarme. Siden den står i tett pose trengs det ikke stort ekstra vann.

plante avokado
Når steinen sprekker, og spiren titter opp, skal den få så mye lys som mulig.

Jeg kikker jevnlig etter for å se når steinen sprekker opp, og spiren titter frem. Så fort den titter opp setter jeg potta så lyst som mulig i vinduskarmen.

avokadoplante
Når spiren begynner å vokse strekker den seg fort før bladene titter frem. På dette stadiet er det lurt med maks lys for at bladene utvikler seg før stilken blir altfor lang

Magien:

Å sette i gang en stein for å dyrke avokado tar fra et par uker og oppover. Det er flere faktorer som styrer dette. De første tegnene til spiring er at steinen sprekker opp. Når den gjør det er det ikke lenge til det titter en liten spire opp. Ut fra bunnen vil det samtidig titte frem en rot som trekker vann. Når den har kommet godt i gang bør den plantes i en potte med god blomsterjord. (Om du ikke har benyttet den siste metoden over) Å sette steinen rett i en potte med jord vil være mest skånsomt (og naturlig) for røttene. Plantes avokado ved årsskiftet vil planta normalt komme godt i gang til våren med masse lys og vekstsesong.

plante avokado
Etter en stund er det god vekst og kraftig rot. Tusen takk til min kollega som lot meg låne bilde av sin flotte avokadoplante. Foto: Johanne Koivunen Hoff.

Avokado

Avokado eller Persea Americana hører til i avokadoslekten med ca 150 ulike arter. Den er faktisk i Laubærfamilien hvor vi blant annet finner kjente krydder som kanel og laubær (mer åpenbart:-)) Det blir et stort tre som ikke setter frukt før det er rundt 10 år gammelt, men det skjer nok ikke her til lands. Jeg har fått noen spørsmål om det blir noen frukter i stua, men neppe, stua klarer ikke å gi gode nok forhold. Avokadoen vi spiser vokser i tropiske og subtropiske områder, og er i stor grad fra Sør-Amerika. Her i Norge fungerer den supert som en grønn inneplante, og ut på sommerferie. Utendørs bør den stå lunt på en terrasse, balkong eller i hagen.

Steinfrukt avokado
Deilig avokado kan bli en flott plante i stua. Denne steinen er nå blitt en plante på godt over halvannen meter

Funfact: Avokado blir klassifisert som en steinfrukt og ikke som grønnsak:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

8 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Visar
Visar
3 years ago

Hei, jeg har hatt planter som orchide som gjerne dør ut etter 6-7 mnd. Hvordan er denne avokado planten? Jeg har en avokado Stein som har spiret, jeg venter 2 uker til før jeg planter denne. Vil den holde seg i flere år slik andre vanlig «hus» planter som jeg… Read more »

Sylvia
3 years ago

Sluker alt om plantene, spesielt interessert i judaspenger og avokado, m.m. flott info å få her.

Ine
Ine
3 years ago

Hvis man planter en avokado stein får vi da avokado på den planten?

Torill Berge
Torill Berge
3 years ago

Her er min avocado😊. Når kan jeg sette den ut?