Skvallerkål har aldri vært så fin som nå…

Skvallerkål har aldri vært så fin som nå…

Det er fortsatt ganske mørkt når jeg kommer hjem fra jobb. Endelig merkes antydningen til lengre dager og det er kun kort tid før det lysner ordentlig. Med vinter og mørke er det ikke mye som skiller seg ut i hagen, men for et par dager siden la jeg merke til restene av Skvallerkål i naboens hage. Rimbesatt og glitrende sto de gamle frøskjermene å skinte.. Jeg måtte bare stoppe opp å beundre dem.

Skvallerkål
Frøskjermene fra Skvallerkål

Jeg er ikke alene om å kjempe en innbitt kamp mor Skvallerkålen i hagen. Den sprer seg som rakker`n i alle retninger med rotutløpere som går både grunt og dypt. Bladene spretter fort opp både her og der og kveler det meste hvis de får utfolde seg fritt. Skulle det være noen gode ting å si om Skvallerkål eller Aegopodium podagraria så må det være at den er god å spise. NB: Det er ikke god nok grunn til at jeg ville tatt den inn i hagen av egen fri vilje. Har du den allerede i hagen er det bare å begynn å høste så fort den titter opp av bakken til våren. Friske skudd kan brukes i salater, supper og stuinger. Bruk den gjerne sammen med Brennesle. Gamle blader blir bitre i smaken så de bær ikke spises. De lette blomsterskjermene er derimot milde i smaken og veldig dekorative i matlaging. Bladene og saftene i bladene er gode mot kløe, f.eks insektstikk, og er sårhelende med betennelsesdempende egenskaper.

Allikevel liker jeg Skvallerkål best slik som på bildene, frosne og at de ikke sprer seg i et vilt tempo.

Skvallerkål
Skinnende med rim og kontrast til den mørke bakken

I høst skrev jeg litt om å la en del av  blad og rester fra staudene bli stående igjen for å beskytte nye skudd og planten gjennom vinteren. En annen årsak til at jeg lar det stå igjen frøstender og blader er dette: Når de blir fulle av rim, og med litt snødryss skaper de så mange morsomme former og effekter i hagen.

Strandkattehale
Strandkattehalen sine stilker med frø er solide og står vanligvis hele vinteren.

Restene etter Strandkattehalen (Lythrum salicaria) står som hvite glitrende spir i hagen. I grøftekanten stod en Borre variant (Arctium) som ikke er så morsom i nærkontakt med bikkja, men med rim på er den veldig dekorativ.

borre
En variant av Borre

Det finnes en Skvallerkål som er hvit og grønn i bladverket som kalles variegata. Denne varianten sprer seg ikke fullt så fort og gæærnt som den grønne.

Nyhetsbrev fra SkarpiHagen. Nå er det mulighet til å få nyhetsbrev fra meg. På høyre side i hagedagboken kan du abonnere på dette. Nyhetsbrevet vil bestå av tips om innlegg. Det er ingen andre som får tilgang til mailadressen som blir registrer, så det vil ikke bli sendt ut spam. Det er selvsagt bare å melde seg av dette når som helst. Hjertelig velkommen til de som kunne tenke seg å prøve dette.

Med et dryss av glitrende rim ser verden og naturen litt lysere ut!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments