Et par ting som beskytter staudene våre gjennom vinteren

Et par ting som beskytter staudene våre gjennom vinteren

Såpeglatte veier mens snøen lavet ned…. forrige helg var dette en realitet. Det er herlig når snøen legger seg. Selv en hagegnom som meg må innrømme det. Lyst, hvitt og stille, jeg opplever en helt egen ro når snøen har lagt seg i hagen. Da er det ikke mer å få gjort med plantene ute og hvileperioden er definitivt i gang. Dessverre kom jeg ikke helt i mål med alt jeg skulle gjøre ute. De siste forberedelsene før vinteren ligge godt gjemt, og ugjort under snøen… sånn er livet.

Lavendelen er i ferd med å få vinterdynen på
Lavendelen er i ferd med å få vinterdynen på

Etter en uke med kaldt vær og uten å ha sett snurten av en gresstust i hagen er roen der fortsatt. Alt som ikke ble gjort ute er herved akseptert og blir antageligvis liggende frem til våren! Nå når mildværet er i anmars får jeg se om det fortsatt kan vente til våren, eller om det begynner å klø i fingrene. Noen fordeler er det allikevel med å la en del stå igjen ute i hagen, nemlig beskyttelse.

Skjoldbronseblad med sitt eget "telt" for vinteren
Skjoldbronseblad med sitt eget «telt» for vinteren

Jeg har god erfaring med å la en del stauder beholde de visner bladrestene på høsten. Det er ikke så pent når alt er vissent og brunt, men så fort snøen kommer endrer dette seg. Gamle tuster av stauder og frøstender blir dekket av rim. Når snøen i tillegg legger seg, skapes det fine skulpturer og myke former i hagen. Etter snøfall dannes det i de fleste tilfeller små luftlommer og rom der bladverket ligger over staudene. Disse rommene er supre for å beskytte knopper og små skjøre skudd som ligger klare for neste års vekst.  Snø og rim legger seg som en dyne over hagen og maskerer alle ujevnheter.

Dvergslirekne er bunnfrossen men allikevel fargerik
Dvergslirekne er bunnfrossen men allikevel fargerik

Fordelen med å beholde det visne bladverket på staudene er at det vil beskytte ved evt. barfrost. I år har det så langt ikke vært stort barfrost før snøen kom, så den var vi heldige med. Hos meg ligger staudene godt gjemt under en haug med vissent plantemateriale og snø. Dette er måten det skjer på i naturen, derfor tenker jeg det er en mening med det.

Frøstanden til Fagerfrøstjerne med et sukkerdryss av rim
Frøstanden til Fagerfrøstjerne med et sukkerdryss av rim

Noe rusk og rot i hagen er nødvendig for at insekter og smådyr skal ha det bra og trives! De må også ha steder og gjemme seg i kulda. Er alt klippet og renset blir det omtrent som siste akt i Karius og Baktus, ingen steder å gjemme seg når tannbørsten kommer!

Hengeblodbøken beholder bladene en stund til
Hengeblodbøken beholder bladene en stund til

Vi er noen ganger litt i overkant opptatt av å rydde og rense i hagen. Det er ikke alltid det er positivt. Er bedene snauklipt og helt ryddet når barfrosten kommer er plantene også mer utsatt for å få skader. Det samme gjelder gressplenen, ikke for kort før vinteren. Våre små insektsvenner trenger også steder å gjemme seg bort under en barsk vinter.  I det øyeblikket snøen ligger som en dyne over hagen, som nå, gir den også en god beskyttelse. Snøen isolerer godt for alt som sover under den i vinter.

Ikke stress med det du ikke rakk å gjøre i hagen, det er alltid mulig å ta det igjen senere!

 

 

 

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments