Et par varianter av Japansk dverglønn jeg ikke ville vært foruten.

Et par varianter av Japansk dverglønn jeg ikke ville vært foruten.

Selv om høsten har vært herlig lang og fin er det litt vemodig å se at alt blir grått og brunt… Ifølge pent.no kommer frosten nå, og vinteren er rett rundt hjørnet, brrrr… November og slutten på hagesesongen gir derimot masse muligheter for planlegging. Mindre å gjøre ute i hagen frigjør tid til planlegging og drømmer om en ny sesong og sommer. Japansk dverglønn har en selvskreven plass i mine hagedrønmer!

Her står A. palmatum "dissectum" og breier seg utover.
Her står A. palmatum «dissectum» og breier seg utover fra i sommer.

Siden jeg begynte å skrive på bloggen min har jeg fått en annen bevissthet på hva som skjer hagen til enhver tid. Utvikling som jeg tidligere har tatt som en selvfølge ser jeg nå med litt nye øyne. I år har jeg lagt ekstra merke til overgangene og sesongene i hagen. Under innhenting av de siste plantene og Georgineknollene fikk jeg en liten øyeåpner. Nemlig Japansk dverg lønn som finnes i et utall varianter og former.

Høstfargen til A. palmatum "dissectum" fra burgunder til flammende rød.
Høstfargen til A. palmatum «dissectum» endrer seg fra burgunder til flammende rød.

Gjennom noen år har mine Acer palmatum vokst seg kraftige og fine men jeg har aldri tenkt over hvor intense farger de får når alt annet falmer. Fargeklatter som lyser opp i hagen nå er gull verdt. Fler av dem gjør ikke så mye utav seg før de plutselig gnistrer i gylne farger. Lettstelte og krever lite er to ting jeg liker. De fleste klarer seg på H3, noen er litt mer hardføre. Igjen er det viktig å tenke på mikroklima i hagen (et sted som er lunt). Dette kan utgjøre både en og to klimasoner!

Den blodrøde Japanlønnen skiller seg ut når alt annet falmer selv når isen har begynt å legge seg på dammen...
Den blodrøde Japanlønnen skiller seg ut når alt annet falmer, selv når isen har begynt å legge seg på dammen… Fantastisk å ha mot vannkanten.

Acer palmatum trives med mye lys og jevnt med fuktighet. Krafse ned et lag med kompost i øverste jordlaget på våren og hold jevn fuktig. De bør plasseres et sted det ikke er for kald trekk.

A. palmatum "atropurpureum" har større og ikke like "frynsete" og finflokete blader.
A. palmatum «atropurpureum» har større og ikke like finflikete blader. Her er det også høstfargen som er kommet

Her er det et par sorter Acer palmatum som jeg er veldig glad i:

  • Acer palmatum «Atropurpureum» Små burgunder blader som blir rødere på høsten. Den kan i løpet av noen år bli et lite tre. Jeg har sett dem opptil ca 5 m i nabolaget.
  • Acer palmatum «Dissectum Garnet» synonymt med «Garnet» Små lønneblader som er svært finfliket (frynsete). Denne blir gjerne vid og legger seg utover. Den er å få tak i på stamme og danner etter hvert en flott skulpturell form. De jeg har, og har sett blir ikke så høye. Bladene som er burgunder på sommeren blir intenst røde nå på høsten. Den finnes også med grønne blader som blir orange/gule på høsten
Kontrasten i Japanlønn er super mot andre og kanskje mer vanlige høstfarger.
Kontrasten i Japanlønn er super mot andre planter og kanskje mer vanlige høstfarger.

 

Nyt høsten!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments