Høstlykke i frukthagen med fersken og druer.

Høstlykke i frukthagen med fersken og druer.

Det er med litt vemod å kunne konstatere at dagene er blitt kortere, morgenen kjøligere og sola ikke fullt så varm lenger… Jeg er enormt glad i våren og sommeren. Dette er årstider hvor det ligger et løfte i lufta om alt som skal skje. Det aller meste står i startgropa og venter på et klar ferdig gå! Våren og sommeren er gått med til med å stulle, stelle og pleie blomster, busker og trær. Nå når høsten nærmer seg er det tid for å høste fruktene etter innsatsen, bokstavelig talt.

Herlige stenfrie "Summerset seedless" er som sukkertøy og smaksbomber
Herlige stenfrie «Summerset seedless» er som sukkertøy og noen ordentlige smaksbomber

Jeg må jo innrømme at alle årstidene har sin sjarm og høsten er ikke noe unntak. Det er hyggelig å nå kunne se at plantene har vokst seg store og sterke, dette borger godt for å klare seg gjennom en kald vinter. Dette gjelder både plantene som står ute året rundt men også alt som skal inn til overvintring. Frukten som modnes og blir klar til høsting utover er jo en kjempebonus! Jeg skrev litt om planting og stell for en bedre frukthøst her  tidligere i sommer. Tynning er viktig. Tynningen gjør at du vil få større og søtere frukt! Her i hagen vet jeg også med sikkerhet at det ikke har vært kjemiske midler eller sprøyting tilstede. Det er en av fordelene med å dyrke selv!

Ferskentreet bugner av fersken som modner fortløpende.
Ferskentreet bugner av fersken som modner fortløpende i sola.

Mange tror jeg tuller når jeg forteller at fersken, druer og aprikoser trives godt i hagen. At de også bærer godt med frukt er noe jeg ville vise her. Det har jeg også skrevet litt om ved flere anledninger. Her er blant annet noen gode og hardføre sorter av druer. Ovenfor er et ferskentre med masse frukt. Relativt store og saftige ferskener med gode røde kinn. I fjor var det borti 10 kg. i år er det ikke langt unna…

Mikroklima: Finn en lun krok eller sydvegg så er det ikke store tryllekunsten! Med et lite mikroklima vil fler eksotiske arter kunne trives i hagen din.

 

Druen "alioshenkin" er også en god spisedrue.
Druen «alioshenkin» er også en god spisedrue som modnes litt senere.

Både druesorten Alioshenkin over og Esther står også i hagen. Disse trenger litt mer tid på seg for å modnes. Summerset seedless derimot begynner å komme med modne klaser nå.

Dagens solvarme drueklaser med Summerset seedless.
Dagens solvarme drueklaser med Summerset seedless.

Jeg har ikke funnet noen gode bruksområder til fersken og druer bortsett fra å spise dem direkte. Så det er bare dele med venner og bekjente. Herlig å kunne fråtse i egenprodusert frukt!

Nyt høsten og herlige september!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments