Forbered en god frukthøst nå når aprikos treet er i full blomst.

Forbered en god frukthøst nå når aprikos treet er i full blomst.

Etter å ha vært ordentlig sommervarme noen dager er vi tilbake til litt kjøligere vær. Dette er vel litt mer normalt for årstiden ettersom jeg kan huske. I fjor var det en ordentlig varme «bølge» i starten-midten av april. Dette gjorde at aprikos treet sto i full blomst altfor tidlig.

Aprikos blomster
Aprikos blomster

Mot slutten av blomstringen kom det noen frostnetter… Frosten tok knekken på det meste av blomster og fruktanlegg. Frost på fruktblomster er generelt en dårlig kombinasjon, men spesielt på fersken og aprikos. De er ekstra utsatt siden de normalt blomstrer tidlig og kan bli «lurt» av noen varme dager før det er frostfritt.

Aprikosblomster
Aprikostreet er utrolig vakkert der det står med store hvite blomster på bar kvist.

I fjor var det første året med blomstring på aprikostreet så forhåpningene var store!! Ettersom det gikk galt var det bare å smøre seg med tålmodighet videre.. Er det en ting jeg har lært til nå er det at hage krever mye tålmodighet noen ganger! I år ser det mye bedre ut så jeg er optimistisk!  Det går nå på 5. sommeren  for dette treet og blomstringen er i full gang. Humler og bier har surrer rundt. Blomstene blir bestøvet og nettene er ikke for kalde. Dette borger godt for noe frukt til høsten!

Aprikosblomst på bar kvist
Aprikosblomst på bar kvist

Dette treet står plassert slik at det har en liten fjellknaus i bakkant. Ikke inntil husvegg. Det får morgensol og frem til ca 12-13 på sommeren. På denne plasseringen har det gått bra både sommer og vinter. Lite som har frosset selv med ordentlig kald vinter som det var for noen år siden her. Første eller andre året etter planting var det bortimot 20 grader minus fra november/desember til mars.. Tidligere i år plantet jeg et nytt aprikos tre på en annen plass i hagen.

Herlige Aprikoser, både søte og syrlige på samme tid!
Herlige Aprikoser, både søte og syrlige på samme tid!

Gjødsling av stenfrukter som fersken og aprikos gjør jeg nå. På denne tiden gir jeg en god neve med fullgjødsel. De vil gjerne ha ekstra fosfor og nitrogen. I tillegg legger jeg på ekstra kalk i form av skjellsand. Dette har gitt meg en super tilvekst og nå et brukbart stort tre. Jeg gjør akkurat det samme på Søtkirsebærene «Sunburst» her blir det også store mengder frukt hvert år til tross for et ungt tre!

Solmodne ferskener
Solmodne ferskener

Fersken har jeg hatt lenger og gir mengder med frukt med dette stellet. I fjor var det ca 10 kg på det ene lille treet. Søte, gode og solmodne.

Forbered en god frukthøst!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments