Tynning av fersken og frukttrær er nå på høy tid

Tynning av fersken og frukttrær er nå på høy tid

Rett før ferien hadde jeg en lite runde og en sjekk på frukttrærne i hagen. Tynning av fersken og andre frukttrær er igjen på høy tid å gjøre nå. Siden det var ganske kaldt under blomstringen i år er det litt mindre kart enn det pleier å være. Selv med mindre kart enn vanlig er det allikevel såpass mye at det er lurt å tynne for større og søtere frukt.

Fersken
Til tross for kulde i blomstringstiden er det mye ferskenkart under utvikling

Denne gangen er det tynning av fersken som må til. Tidligere har jeg skrevet litt om å ha fersken i hagen og enkelte utfordringer rundt dette. I fjor var det enormt med frukt og jeg var ikke tøff nok når jeg skulle tynne. Jeg synes alltid det er vanskelig å ta bort nok når det skal tynnes… Balansen mellom å ta bort nok til at det blir stor og søt frukt, og at det allikevel er nok igjen til å bli den ønskede mengden ferdig frukt er vanskelig. Jeg har lært meg at jeg fjerner til det gjør vondt og så tar jeg litt til:-)

fersken
Ferskenkart henger ganske tett på tynne greiner

Årsaken til at vi tynner er for å få større og mer smakfull frukt. Har treet masse kart vil det ikke ha krefter til å bære frem alt dette på en god måte. Med store mengder kart vil det bli mye frukt å fordele kreftene på. Når det er mindre frukt vil treet sende all kraften det har til den frukten som er igjen slik at de vil bli større og søtere. Nok sol og næring er alltid en forutsetning!

tynning av fersken
Jeg tar bort ca halvparten av karten for å lette vekta og for å få bedre frukt

Jeg har lært meg at jeg fjerner til det gjør vondt og så tar jeg litt til:-)

Hvor mye frukt trenger vi egentlig? Øynene blir jo som regel fortere mette enn magen. Etter tynning blir det som regel allikevel nok og det vi får er det desto bedre smak på.

Solmodne ferskener litt senere til høsten

Når jeg tynner fjerner jeg ca halvparten av karten og sørger for at de ikke henger for tett. Med litt luft mellom frukten er det også mindre sjans for råte og sopp. Blir det mye regn og fuktig vær når frukten modnes er det lurt å ha litt luft mellom frukten. På grunn av sen vår i år regner jeg med at fersken er moden i starten på september.

Nyt sommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments