Aprikosene klar og mer i vente. Noen enkle grep for bedre frukthøst!

Aprikosene klar og mer i vente. Noen enkle grep for bedre frukthøst!

I går oppdaget jeg at det er på høy tid å inspisere frukttrærne. Gylne Aprikoser hang og ventet på å bli plukket, disse var allerede modne. Det var ikke for mange av dem så det vil si at det har vært massevis av næring til hver enkelt. Nok næring og sol gir søte herlige frukter!

Ferskentreet er fullt av kart. Viktig at de ikke henger for tett.
Ferskentreet er fullt av pelskledd kart. Viktig at de ikke henger for tett. Luft mellom hver kart gir større og søtere frukt.

Her er noen enkle grep for å få større og mer smakfull frukt. Plomme, pære, eple, fersken med samme regel; tynning enkelt og greit!

For frukttrærne her i hagen ha det vært en super sommer så langt. God temperatur under blomstringen og litt ekstra stell på våren (som jeg har skrevet litt om tidligere) har gitt resultater. Dette sammen med passe mengde med regn har gitt god utvikling så langt. Ferskentreet som ga mengder med frukt i fjor legger opp til å gjenta suksessen! Her er litt mer om behandling av fersken.

Pæren "Anna" på 6. året er det endelig kommer ordentlig frukt. Her henger de spredt og fint. Det trengs derfor ingen tynning.
Pæren «Anna».  På 6. året er det endelig kommer ordentlig frukt. Her henger de spredt og fint med mye luft rundt karten. Det trengs derfor ingen tynning. Pære (Pyrus communis) har faktisk vært dyrket i Norge som en delikatesse siden Middelalderen!

Nå er det derfor på høy tid med tynning. De aller fleste frukt trær gjør alt de kan for å sette frukt siden dette er grunnlaget for å spre seg. Resultatet er at det ofte blir store mengder med kart. Karten henger noen ganger så tett i tett at det kan skape problemer. Soppangrep og underutviklet frukt med lite smak er noen av resultatene hvis vi ikke tynner.

Victoria plommer, min absolutte plommefavoritt!
Victoria plommer, min absolutte plommefavoritt! Liker mye sol og er perfekt til spising fra treet. Uimotståelig i syltetøy!

Jeg ser det best på plommene. Noen år er det så mye kart at grenene nesten knekker! På bildet over ser du noen av plommene som ikke utvikler seg ordentlig, bort med dem først. Når alle stygge eller deformerte kart er borte er det bare å vurdere. Min teori er at de bør være luft mellom hver frukt for at det skal være mindre risiko for soppangrep og råte.  Ofte kan dette bety at jeg tar bort halvparten eller litt mer… Begynn med den minste karten og la de største få henge til videre utvikling. Det kan virke brutalt å fjerne så mye men det er virkelig verd det.

Gode klaser på druen "Summerset seedless"
Gode klaser på druen «Summerset seedless»

Druene er også fulle av klaser med kart nå. Jeg har noen sorter som jeg kan anbefale til Norske hager her. Det er viktig at det kommer lys til drueklasene. For at det skal gå mest mulig næring til å utvikle frukt, er det lurt å beskjære planten. Når du ser skuddet hvor drueklasen henger så tell to blader utover fra klasen og klipp skuddet etter dette. Da vil næringen gå til drueklasen istedenfor at skuddet skal fortsette å vokse. De to bladene vil ikke skygge for mye og klasen får dermed godt med sol.

Herlige Aprikoser, både søte og syrlige på samme tid!
Herlige Aprikoser, både søte og syrlige på samme tid!

 

Epletreet kan i tillegg få en runde med saksa for å holde formen og få mer lys inn i krona til eplene!

Det er bare å glede seg til frukthøsting!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments