Gode spisedruer i hagen

Gode spisedruer i hagen

Vitis vinifera er navnet på vanlig drue. Det finnes en mengde ulike varianter fra grønne til mørke blå. Det skal finnes opp mot 10 000 varianter. Dyrkingen av vindruer kan man spore så lang tilbake som til ca 8000 år f.Kr.

drue ester
Her er druesorten Ester fra i fjor sommer

En ranke kan vokse seg til en lengde på 35 m!!  Noen sorter egner seg kun til produksjon av vin mens andre er gode å spise. Det finnes sorter med og uten stener samt sorter for ulike klimasoner. Enkelte druesorter tåler ned til -35 grader!

De fleste drueplanter man kjøper på hagesenter er ikke navngitt. Vinranker har blitt mer og mer populært de siste årene. Kjøper du en plante som er merket med Vitis er det kun en drue du har kjøpt. Som regel vil det være merket om den er blå eller grønn. Selvsagt kan en være heldig å få en god sort men også uheldig å få en sort med store stener, lite fruktkjøtt og smakløse/sure. Vil du være sikker på hva du får kjøpt så finn en forhandler som kan gi deg en plante som er merket med sort og navn. Planter du en ikke navngitt sort og venter i kanskje 2-3 år på avling ville det jo være kjipt å få en drue som ikke er god! Enkelte sorter er også podet på en sterkere rot for å klare tøffere klima. Er planten podet bør det være info om hvilken sort som er satt på og pass på at det er kun skudd over podepunktet som få lov til å vokse.

Mange av mine venner vet at jeg synes det er gøy å teste grensene for hva som kan klare seg i vår klimasone her i Oslo. Jeg har forsøkt litt ulike sorter druer. De to som jeg har hatt størst suksess med er sortene «Esther» og «Summerset seedless». Førstnevnte er mørk blå (bilde over) med små stener og god smak. «Summerset seedless» er som navnet sier stenfri. Små druer og med en fantastisk smak! Begge står i sydvegg og blir modne i god tid før frosten kommer. Dette er de første to plantene jeg plantet i hagen da jeg flyttet hit for 10 år siden. De var med på flyttelasset og nyinnkjøpt på hagemessen noen uker før flyttingen. Er det veldig kaldt på vinteren vil det gå utover blomstringen. Blomsteranlegget som ligger å venter i knoppene er ikke glad i for mange kuldegrader gjennom vinteren. Dette kan gi litt dårlige avlinger men på gode år har jeg opplevd å få mer druer enn vi klarer å spise opp på disse to rankene. Jeg har også satt ned et par nye ranker som er under testing. Summerset seedless vet jeg også har fungert godt på Hamar hvor den har gitt stor og god avling.

Druer på balkong. Jeg har også fått drueranke ti å overleve i stor krukke på balkong i Oslo. Dette er ikke optimalt for planten og vil nok ikke kunne gi stort med avlinger men gøy å teste ut. Når plantens rot får frost inn fra alle kanter er dette er utfordring. Har du allikevel lyst til å prøve så finne en krukke med god størrelse og frostsikker. Velg en god plante av en sort som er hardfør (eks. en av de to jeg har skrevet om her). På vinteren; trekk krukken in mot veggen og dekk godt til rundt potten ut mot vær og vind. Krukken vil da kunne få noe lunhet fra veggen inn mot leiligheten.

Klippes/beskjæres. Nå er det tid for å beskjære rankene før sevja stiger. Jeg kommer tilbake med mer beskjærings info om ikke lenge. Herlig med dager som er lysere og lenger slik man kan holde på ute. Frem med saks, hansker og arbeidsklær!

Nyt Våren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Odd Jan Lange
Odd Jan Lange
5 years ago

Min drueranke på en murhvit sørvegg i Ryfylke vil ikke sette frukt lenger. Den ga fine druer noen år, men så var det stopp. Den vokser i en stor balje. Jeg forsøker å gi vekselvis Superba og Calcinit, men uten resultat. Planten er i svært godt hold, den vokser som… Read more »