En sommerdag i september med nytt knep i kampen mot ugresset!

En sommerdag i september med nytt knep i kampen mot ugresset!

Jeg skrev akkurat at det var litt vemodig med kortere dager osv. men du verden så flott september kan være!! I går og i dag er det herlige sommerdager med varm luft og stekende sol. Da finnes det ikke noe bedre enn å vimse barbent rundt i hagen. Av litt ulike årsaker henger jeg litt etter på hagens vedlikehold i år. Kontinuiteten som jeg er opptatt av for at vedlikeholds jobben ikke skal bli uoverkommelig har stoppet litt opp, men i går fikk jeg tatt et ordentlig jafs! Nå skal og må det bli andre boller.

Uteplass belegningsstein
Fjernet det meste av krukker og begynt den møysommelige jobben.

For et par år siden fikk jeg etablert en uteplass med belegningsstein i hagen. Dette er en plass som har gått litt for lut og kaldt vann så langt i år. Ugresset tyter opp mellom hver stein og det ser mer ut som en armert gressplen enn noe annet. Maurtuer under pottene som står der er heller ikke så fresht. Når hagen skal angripes og ryddes er det viktig at du ikke forsøker å ordne alt på en gang. Det funker dessverre ikke! Har testet dette selv og susa rundt som en hodeløs høne mer enn en gang. Resultatet er å avsluttet dagen med masse halvgjorte prosjekter!

Ta for deg et avgrenset område som skal fikses. Overse det andre som «burde» vært gjort. Fokusere på dagens definerte oppgave og gjennomfør.

Under arbeid
Verktøy under arbeid; en kost, ugressbøtte, et par gode hansker og en løvetannfjerner til å skrape fugene med.

Hadde alle plantene vokst like iherdig som ugresset mellom steinene (hvor det ikke er jord engang!) skulle jeg vært overlykkelig.  Tidligere har jeg vært innom sprøyting med eddik for å fjerne ugress her. Eddiken fungerer helt utmerket, men røttene er i live og vil skyte nytt så fort planten få ro igjen. Eddikbehandlingene må derfor repeteres jevnlig. Det er også fler som diskuterer hvorvidt det er sunt å ha eddik i hagen. Dette er noe jeg skal forsøke å finne mer ut av før jeg bruker eddikvann videre. Rundup er heller ikke noe jeg synes fungerer. Den som blir solgt til husbruk er etter min mening for svak til å gjøre noe ordentlig skade på plantene. Jeg synes dette blir både dyrt og dårlig!

Krukker på plass igjen etter innsatsen.
Krukker på plass igjen etter innsatsen.

I dag valgte jeg den mekaniske varianten. Krabbe rundt på alle fire med en skrape og gode hansker. Dro opp røttene på det jeg fikk tak i. Der jeg ikke fikk tak var det å skrape fugene. Etter dette var det frem med hageslangen for å spyle rent. Det er jo som natt og dag. I det nederste bildet er møbler og krukker kommet tilbake på plass.

Ferdig og klar til morgenkaffen.
Ferdig og klar til morgenkaffen.

Så er det siste knepet mot ugress jeg nå har testet, kokende vann:

  • Sett på den største kjelen og kok opp rent vann.
  • Fyll opp vannkanna med det kokende vannet!
  • Hell over fugene mellom belegningssteinene og det som er igjen av ugress.
  • Rent vann, uten sprøytemidler, og miljøvennlig!
  • Ingen skadelige stoffer og kokende vann vil ta knekken på ugresset.
  • Varmen ødelegger celleveggene i planter.

Røttene tåler heller ikke varme, hell på nok så er det ikke stort som kommer opp igjen på en stund… Et lite område av gangen og grundig. Ofte er det enkleste det beste!

Nyt sensommeren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments