Eksotiske fersken fra hagen ble syltetøy på 1-2-3

Eksotiske fersken fra hagen ble syltetøy på 1-2-3

I helgen var det høsting av fersken fra hagen som sto for tur. Ferskentreet var seint ute i år. Vanligvis er det søte gode fersken fra midten til slutten på august, men den kalde våren gjorde sitt til at det er ca 3 uker «forsinket». Nå har det ikke vært så mye sol siste ukene men størrelsen og saftigheten er det ikke noe å si på. Holdbarheten på modne fersken fra hagen er kort så etter plukking er det bare å spise eller å bruke innen kort tid. Syltetøy med fersken var et nytt eksperiment for meg.

Prunus persica
Solmodne fersken må brukes fort

Å bruke fersken fra hagen til å lage syltetøy var gode innspill fra venner og familie så det ble en ganske uprøvd og egenkomponert oppskrift:-) Jeg liker å lage mat fra bunnen hvis det er mulig og improvisering på kjøkkenet er jo alltid gøy. Når jeg kan høste og bruke det jeg har dyrket i hagen gir det meg en enorm luksusfølelse og en påminnelse av hvor privilegerte vi er med tilgang på råvarer. Nærhet til naturen og at vi kan høste det som dyrkes er jo fantastisk!

prunus persica
Fersken renses og kuttes i små biter

Ved å bruke rene råvarer og lage tingene selv har jeg også full kontroll på innholdet. Jeg vektlegger minst mulig tilsetningsstoffer og ikke minst redusert sukkerinnhold:-) Dette er ca hva jeg brukte på en relativt stor gryte:

  • Jeg tipper det var ca 5 kg ferdig renset fersken i småbiter.
  • For å få mer dybde i smaken fulgte jeg rådet fra en venninne om å blande inn tørre aprikoser. Jeg finhakket en pakke aprikoser på ca 400g som gikk i gryta sammen med ferskenene.
  • Min mor foreslo noe syre og dermed ble det puttet oppi 3 gode never med rabarbra i små biter fra fryseren. På forsommeren kuttet jeg opp og frøs litt rabarbra for senere bruk. Alltid kjekt å ha;-)
  • Jeg hadde 4 pasjonsfrukter liggende som også fikk være med. De ble delt og passert gjennom en sikt slik at kun saften ble med i gryta
  • Maks 2dl sukker; jeg startet med 1dl og smakte til mot slutten.
  • Ingen ekstra veske
fersken
Syltetøyet fyllet i rene kokte norgesglass og står på hode til det er kaldt

Med alt dette oppi og rørt sammen ble det kokt på svak varme til det ble passe tykt. Begynte med lokk på kjelen inntil det ble flytende og deretter var lokket kun halvveis på. Kombinasjonen av disse fire ingrediensene synes jeg var magisk. Søt, syrlig, eksotisk med følelsen av sommersol puttet i et glass.

Fersken
Fersken i mengder fra et lite tre

Fersken i hagen er absolutt mulig i en god del av våre klimasoner og tynning som jeg skrev om tidligere i høst sørger for større og søtere frukt. Dette ferskentreet har stått i ca 7 år og gir mer frukt enn vi klarer å spise:-)

Fersken
Klar ferdig med solskinn på glass og klart til bruk i vinter

Så enkelt og så godt!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments