Sommerlykke og smultronställe!

Sommerlykke og smultronställe!

I Sverige har de et ord som jeg synes er så flott, nemlig «Smultronställe».  Jeg bodde en periode i Sverige og fikk høre utrykket mer enn en gang. Etter min mening tror jeg vi alle trenger et smultronställe hvor vi kan gjemme oss bort en gang i blant!

Veien til et rom i hagen.
Veien til et rom i hagen.

Jeg har ikke den mest striglede og stramme hagen, det må være plass til planter som ikke alltid er planlagt. De lever sitt eget liv og noen av de morsomste resultatene kommer gjerne ved at planter får lov å leve sitt eget liv, utfolde seg og kanskje dukke opp her og der. Levende vesener og organismer kan etter min mening ikke settes inn i for stramme rammer! Markjordbær er noe som gjerne får titte frem både her og der. Markjordbær er Smultron på Svensk.

Markjordbær i et glass rørt med en liten skje sukker…. mmmm… smaken av sommer!

Etter det jeg har funnet ut har ordet «Smultronställe» vært brukt siden begynnelsen av 1900-tallet. Ingmar Bergman lagde en film med navnet «Smultronstellet» i 1957.  Smultronställe er et sted hvor ville jordbær vokser, i tillegg er det flere betydninger som:

  • Et fristed
  • Et sted du slapper av og har det bra
  • Et sted å senke skuldrene
  • Et sted som «fjerner» stress
  • Et sted du kan velge å «gjemme» deg litt bort når du har lyst

Mitt smultronställe er hagen min. Før jeg fikk hage selv var det balkongen i min gamle leilighet. Her kan jeg lukke porten brette opp ermene og pusle i eget tempo. Håper alle har et eget sted. Det kan være hagen, balkongen, skogen, sjøen. I prinsippet kan det være hvor som helst bare du har det bra der!

Mitt "smultronställe"
Mitt «smultronställe»

Nyt sommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments