En liten damtitt hos SkarpiHagen

En liten damtitt hos SkarpiHagen

Hagedammen var mitt høyeste ønske da jeg flyttet til hus med hage. Dette var også det første prosjektet jeg startet på. Det er i stor grad rundt denne resten av hagen er blitt til. På et dekket bord og i borddekorasjon har man gjerne en «centerpiece» Jeg får nok si at dette er min «centerpiece»

Dammen har gitt meg mye hodebry, frustrasjoner og tunge løft. Når den viser seg fra denne siden som den gjør i dag er alt dette glemt…. ! For min del er det mange ganger sånn. Fort gjort å glemme veien frem når alt er på plass og i orden.

Mye prøving og feiling men nå virker den som den skal. Målet med en hagedam er som regel at den skal se pen ut og da er det viktig med klart vann. Nå er vannet klart og fint. Filteret klarer å ta unna og renser godt. Det var en liten periode etter gytingen hvor det var en del svevealger. Da var det et overskudd av næringsstoffer og det var virvlet opp mye rusk fra bunnlaget. Dette er under kontroll nå. Jeg har et sumpfilter hvor alt vannet renner igjennom. (som sees i videoen over som en bredere del av bekken) Her vokser det litt forskjellig planter som tar ut mye næring fra vannet. Sumpfilteret og bekken har noen funksjoner.

  • Ta ut grove partikler med smuss
  • Ta ut næringsstoffer
  • Slå inn oksygen i vannet

Når dette er gjort blir belastningen på det biologiske filteret mye mindre. Her tas det ut mindre partiklene og mer næringsstoffer brytes ned. Deretter går vannet igjennom et UV kammer før det føres tilbake i dammen. Dammen er et lukket system som igjen er viktig for at det ikke skal spre seg hverken planter eller fisk til naturen.

Hele sommeren er de sultne både sent og tidlig.

Dette var en liten titt men det kommer mer senere.

Matglad koi
Matglad koi

Takk for besøket.

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments