Plomme mumier i frukttrærne og litt beskjæring

Plomme mumier i frukttrærne og litt beskjæring

Victoria plomme (Prunus domesticus «Victoria») er en av mine absolutte favoritter blant plommer. Med god sol og varme gir de helt fantastiske plommer, store, søte og slipper stenen. Herlige å spise fra treet og gode til syltetøy! Det er kommet en ganske ny variant som heter «Jubilee» som jeg plantet i fjor og venter i spenning på.

plomme
Victoria plomme

Jubilee sorten skal ha mye av de samme egenskapene som Victoria. I tillegg skal det være sterkere og mer riktbærende. Treet under er Victoria som er altfor tettvokst og skal tynnes grundig!

Man skulle ikke tro at disse herlighetene kommer fra samme tre!! 

plomme
Plomme virvar som et eksempel på hvordan det ikke skal være!

Når høsten kommer med vått og mørkt vær er det fort gjort å trekke inn og glemme deler av hagen. Jeg oppdaget at jeg har syndet litt i avslutningen på forrige sesong.. Deler av hagen har fått seile sin egen sjø i vinter og i helgen var jeg ute for å klippe plommetreet. Siden det har vært en travel vinter og vår er jeg som vanlig litt sent ute..

Klippe frukttrær (hovedklippen.) Generelt bør det gjøres før sevja stiger for at trærne ikke skal «blø» for mye,  Samtidig er det viktig å vente med beskjæring til litt utpå nyåret. Skaper man sårflater på treet for tidlig på vinteren er det større sjanse for uttørking og soppangrep som kan skade treet. Skal man skjære av større grener vil jeg anbefale å forsegle såret med podevoks som man får kjøpt på hagesenter. Klipp tilbake fjorårs skuddene som vokser rett opp. Form kronen etter ønske. Behold ca 1/3 av skuddene som vokser utover og er med på å skape en god fasong på treet. Viktig at det kommer godt med lys og luft inn i kronen for at frukten skal bli moden og at det skal bli mindre grobunn for sopp og råte. Jeg klipper gjerne en gang til utpå sommeren når man ser hvordan fruktsettingen er. Da skal det samtidig tynnes i fruktkarten slik at de ikke henger for tett. Henger karten tett vil det ofte bli mye råte og smakløs frukt. Mange fruktkart å dele næringen på gir dårlig resultat. Det er ikke noe problem å klippe og stusse utover sommeren så lenge man ikke gjør det for sent. Sårflatene bør få tid til å heles noe før vinteren kommer. Verktøy å ha med her er en liten sag og en god skarp rosesaks!

plomme
Victoria plomme kart, her må det tynnes

Frukt «mumier» som blir hengende igjen fra året før vil være en bombe av sopp og sporer som er grunnlag for råte og sykdom på årets avling. Alle slike rester av gammel frukt bør fjernes nå før knoppene spretter. Aller helst burde de vært fjernet før vinteren. Hvis de blir hengende vil de smitte over på nye skudd og kart etter blomstring. Dette vil som regel kunne smitte og ødelegge for frukten. Dette gjelder også frukt som blir liggende under treet. Dette bør også fjernes

Det er i de siste årene kommet mange restriksjoner på sprøytemidler mot det aller meste i hobbyhager. Man får ikke kjøpt middel mot sopp og råte lenger. Viktigere enn noen gang å ta alle slike forhåndsregler så man minsker sopp og råte i hagen.

Nyt Våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments