Suksess eller fiasko? Drømmen om et bugnende ferskentre…

Suksess eller fiasko? Drømmen om et bugnende ferskentre…

Drømmen om å kunne sette tennene i saftig selvplukket og solmoden fersken fra egen hage…. Et ferskentre i hagen er ikke noe problem gitt at du bor i en ikke for barsk klimasone. Her hjemme med H3 går det veldig bra. En annen utfordring er sykdom.

fersken tre
Ferskenblomster i mengder

Jeg har hatt fersken stående i solvegg (syd-vest) uten å dekke dem til på vinteren. Det har vært minimalt med frostskader og fruktene modnes i slutten av august.

I flere år har jeg har hatt to fersken (Prunus persica) trær i hagen. Tidlig på våren er de utrolig flotte, overlesset med rosa blomster på bar kvist (bildet over) Litt utfordringer er det med bestøvningen siden de blomstrer tidlig. Det er ikke alle humler og bier som har ristet av seg vintersøvnen enda. Her er det lurt å leke humle på egenhånd for å sikre god avling. Ta en myk liten pensel eller Q-tip og rot litt fra blomst til blomst:-) Fersken er selvbestøvende, de har arr og pollen på samme blomst. Blomstene tåler ikke stort frost, så når de vel er sprunget ut må vi krysse fingrene. I forbindelse med blomstringen er det tid å gjødsle litt godt med ekstra Nitrogenholdig gjødsel. Dette gjelder de fleste stenfrukter men i særdeleshet fersken og aprikos.

Siste ferskenen. Ferskenblæresoppen sees på bladet bak.

Dette var drømmen…! Bildene er stort sett fra i fjor. Det ene treet har de siste årene vært angrepet av ferskenblæresopp. Her kan du se rester av dette på bladet til høyre for frukten.  Ferskenblæresopp er en sykdom som angriper de nye bladene og skuddene som kommer på våren. Fukt og kjølig periode på våren gjør treet mer utsatt. Sporene ligger å hviler i sprekker på barken og rundt knoppene gjennom vinteren. Når knoppene brister blir blader og skudd angrepet og deformert. Fruktlegemet blir også ødelagt. Treet vil etter hvert miste det meste av angrepne blader. Det er ikke så hyggelig å se et tre som er nærmest fritt for blader på forsommeren! Det vil imidlertid komme nye blader når sommertemperaturen er høyere. De nye bladene som kommer med høyere temperatur er som oftest normale.

Ferskenblæresopp er smittsomt! Har du et angrepet tre er det kjempeviktig at alt av blader og grener fra det syke treet blir samlet og gjerne brent! har du hansker som du har håndtert avfallet med så kast gjerne disse og skyll saksa godt.

Sprøytemidler finnes ikke for hobbyhager. Regelverket for sprøytemidler i hobbyhager er blitt strengere og strengere med blant annet EU regler. I dag får du ikke lenger tak i sprøytemidler mot soppangrep (samt mye annet). Etter hva jeg har klart å lokalisere finnes det ikke noe middel til bekjemping av ferskenblæresopp! Skal du velge en ferskensort så se nøye etter at sorten du velger er sterk mot ferskenblæresopp!

Kastet inn håndkle… I fjor var det ene treet så angrepet at til og med grenen ble krokete og deformerte (kraftig angrep siste par årene). Heldigvis står de to trærne langt fra hverandre (ulike steder på tomta). Jeg ga opp siden det bare var trist å se på. Ikke blader og ikke frukt. Det har i flere år vært så flott med masse bladverk og herlige ferskener. Nå er det klippet ned, gravd opp og lagt i bålfatet. Litt trist med før og etter bilde som i dette tilfellet.

ferskentre
Siste rest av ferskentreet i bålfatet

Når noe blir borte i hagen åpner det seg gjerne plass til noe nytt! Aprikos tre er bestilt og skal hentes i morgen:-)

Det andre ferskentreet lever heldigvis i beste velgående og ga i fjor bortimot 10 kg med gode ferskener! (nedenfor)

Solmodne ferskener

Vel bekomne!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Oddbjørn Skauge
Oddbjørn Skauge
6 years ago

Hvor kjøpte du det?

Eva Elin Skalin
Eva Elin Skalin
5 years ago

Hei. Jeg lurer på hva slags jordsmonn som er best å dyrke i.