Tid for å beskjære Pelargonia og Fuchsia

Tid for å beskjære Pelargonia og Fuchsia

Klippe klippe klippe. Det er tid for å klippe det aller meste nå. April er måneden hvor saksa virkelig får kjørt seg. Jeg fikk nylig spørsmål fra min venninne om hvor mye skal jeg beskjære Pelargonia? Klipp så det nesten gjør vondt vil jeg si…

pelargonia
Pelargonia før klipp

Hvor mye, er et ofte stilt spørsmål. Det er heller ikke noe fasitsvar, jeg pleier å si heller litt for mye enn for lite. Pelargonia er en plante jeg vil tro alle kjenner godt. Den har en fast plass i de fleste balkongkasser og krukker. De er lettstelt og blomstrer flittig gjennom hele sommeren. Når høsten kommer er de ofte på det flotteste og fulle av blomster. Når de står slik er fristelsen altfor stor og jeg tar dem illefall inn til overvintring. På våren er det ikke fullt så stas. De er gjerne visne og har ofte fått lange tynne skudd pga. lysmangel gjennom en lang vinter. Jeg overvintrer mine planter på mellom 5 og 10 grader, lyst og såvidt fuktige.

Vårstell

Nå er det dags, de må frem i lyset igjen. Når dagene er lenger og tiden er inne til å gi dem en god start og matpakke på veien. Jeg er ganske hardhendt både med klipping og bytte av jord. Over ser du utgangspunktet for en av mine Pelargoner. Denne har holdt seg forholdsvis godt gjennom vinteren.  Tidligere har jeg skrevet noe om omplanting her.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Pelargonium
Pelargoniaen blir røft behandlet hos meg
 • Jeg klipper den kraftig tilbake.
 • Løsner og fjerne mye av jorden rund røttene
 • Blander en god ny jord med ekstra kompost og næring
 • Planter på nytt
 • Vanner godt
 • Setter så lyst som, mulig.
 • Gjerne ut i en lun krok (KUN DAGTID) blir det for kaldt vil planten sture og ikke trives

Såpass kraftig tilbakeklipping vil stimulere planten til å skyte tettere fra bunnen. Du vil få en lavere og mer kompakt plante!

Ferdig klippet Pelargonium

Vips og klar for nytt år med ny sesong!

Lag nye planter i samme slengen! Alle toppskuddene som du klipper av kan brukes til å sette nye planter. Avleggere var nok mer vanlig å ta tidligere. Mange kjøper bare en ny plante i dag. Det er ganske gøy når du dyrker en plante helt fra start! Samme fremgangsmåte som følger for både Pelargon og Fuchsia. Her kan du lese mer om stiklinger.

 • Toppskudd ca 5-8cm renses for blader la kun to blader i toppen være igjen.
 • Stikk toppskuddene i en godt sandblandet jord. her setter jeg 5-6 stk per vanlig potte. Deles senere når de har slått rot.
 • Jorden vannes.
 • Sett en klar plastpose over potten. (minidrivhus)
 • Godt med lys (Ikke sol) De er fortsatt svake så de tåler ikke sola. De skal bruke energi på å sette røtter.
 • Etter 2-3 uker ta bort plasten.
 • Plante de i egne potter når du ser at de begynner å utvikle nye blader og vokser.
 • Plant maks 2 planter i en vanlig potte (10-12 cm i diameter) Er det fler vil de kjempe om plassen og næringen.
fuchsia
Mye knopper og skudd allerede

En av mine Fuchsia så slik ut før klipping…. tøft å ta klippe valget! Hvis jeg ikke klipper vil de nye skuddene som er fine nå bli svidd av sola så fort den kommer ut. Planten blir da satt flere uker tilbake i utvikling! og vil kanskje ikke bli fin før St. Hans!

Klipper jeg nå blir det bedre på sikt.

Fuchsia

Her er resultatet etter klipp. Fortsatt noe knopper igjen men de kommer raskt til å ramle av når planten skal herdes (vennes til uteklimaet igjen)

Klipp gjerne litt for mye enn for lite på denne tiden!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

3 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Mads Linge Five
Mads Linge Five
5 years ago

Kjempebra!:)

Gro Govertsen
Gro Govertsen
2 years ago

Hei. Når jag har beskjært Pelargonia og Fuchsia Skal gjøre det nå. (De har stått med litt lys fra et vindu I en lekehytte der det ikke blir frost. ) skal også plante dem om i nye krukker. Hvir setter jeg dem etterpå? Har et drivhuset med varme på om… Read more »