Omplanting og tid for å potte om plantene på 1-2-3

Omplanting og tid for å potte om plantene på 1-2-3

Nå er det tid for omplanting og ompotting av plantene våre! Får de litt ekstra omsorg i disse dager har de en god «matpakke» nå når dagene blir lengre og vekstsesongen starter for fullt.

De fleste plantene har «karret» seg gjennom vinteren med altfor lite lys og korte dager. Vinteren er en tøff tid for de fleste. Noen har kanskje mistet endel blader og noen bør helt sikkert beskjæres. I forbindelse med omplanting er tiden inne for beskjæring. Husk å ta stiklinger!!

Husk å følge meg på Instagram for daglig doser med blomsterinspirasjon:-)

Jord

Når man nå skal i gang med omplanting vil jeg anbefale å IKKE kjøpe den billigste plantejorden på hagesenteret. Legg heller litt ekstra penger i en god jord, eller bland til en selv som er tilpasset hver enkelt plante. Hagejorden er ofte ubrukelig til potteplanter både inne og ute. Den inneholder som regel store mengder torv som er malt opp til fint støv og har dårlig struktur. Blir den brukt uten å blandes ut med for eksempel sand, leca eller Perlite vil den ofte bli bløt og kompakt. Dette skaper et dårlig miljø for røttene og kan ta livet av planten på sikt. Hagejord skal brukes i hagen til å blande inn i eksisterende hagejord som skal forbedres.

omplanting
Blander egen jord til de enkelte plantene

De fleste planter liker en godt drenert jord. Kaktuser og sukkulenter har behov for mye drenering så vannet ikke blir stående rundt røttene og kan med fordel ha jord som er godt blandet ut med små leca kuler og perlite. Perlite er et vulkansk produkt som holder godt på fuktighet samtidig som det drenerer. Jord til potteplanter skal ha en god struktur og ikke være for finkornet.

Gjødsel

Man kan blande inn langtidsvirkende gjødsel i jorden når man skal plante om. Denne vil gi fra seg næringsstoffer noen uker utover sommeren. Når man kommer til ettersommeren ville jeg nok ha tilført litt ekstra i vannet alikevel. Etter noen uker har planten normalt brukt opp langtidsgjødselen

Gjødsel
God og naturlig jordforbedring

Over er det en liten Pelargonium Cotyledonis som står for tur. Den ble innkjøpt som frø fra en forhandler i Sør Afrika for 3 år siden, og her kan du lese mer om den. Jeg bruker alltid hønsegjødsel når jeg blander ut jord. Bare vær obs på at man ikke bruker for mye. Hønsegjødsel er i sterkeste laget for sarte røtter. Skal man plante stiklinger eller frøplanter er det ikke nødvendig med gjødsel. Vent da til plantene har kommet i god vekst!

Potter og kar

Når man skal velge potter og kar til omplanting så er punkt 1. Alltid hull i bunnen! Dette kan jeg ikke få sagt nok ganger. Er det ikke hull, borr et hull! En potte ute hull i bunnen vil så og si alltid bli stående med vann. Jorda blir da etter litt tid sur og oksygenfattig. Det er ingen som liker å stå konstant med bena i vann! Neste trinn er å finne riktig potte størrelse. Mange vil være ekstra «snille» når de først potter om og velger en mye større potte. I en potte blir det aldri likt miljø og sirkulasjon som i bakken, Velg derfor en potte som er 1 -2 størrelser større enn den planten allerede står i. Ta gjerne bort løs jord rund rotklumpen før den settes i ny potte. Får man deretter gitt den litt ekstra ny og næringsrik jord rundt hele rotklumpen blir planten som regel veldig fornøyd!

Myrt
Myrten klar til ompotting

Toppdressing

Har man store planter i store potter er det ikke nødvendig å potte om hvert år. Man kan gi en toppdressing! Rufs opp det øverste laget i potten og ta bort den løse jorden. Ny næringsrik jord legges på toppen for å erstatte det man tok bort.

Myrt
Ferdig og klar til ny sesong

Her er det omplanting av et par oppstammede Myrt (Myrtus Communis) Den liker jord med god drenering men også endel humus / torv som gir litt surt miljø. Myrt tåler svært lte tørke og trives best i et kjølig rom på vinteren (jeg overvintrer dem på ca 10 grader) og ute på sommeren i halvskyge. Forsøker man å overvintre den inne på vinteren bør den dusjes daglig og ikke tørke ut jorda. Kan også fungere i et kjølig soveromsvindu. Myrten er også enkel å forme som jeg skrev om her klipp i vei og lag den formen man ønsker seg. Myrt har endel eteriske oljer og har en aromatisk duft. Den har vært mye brukt i urtemedisin og aromaterapi:-)

knoll
Ompottingsområdet:-)

Skaugumbeginia knollene (Begonia bertinii) ligger i bakgrunnen og venter på tur. Akkurat begynt å få ørsmå skudd til årets fantastiske blomstring. De holder koken hele sommeren som jeg skriver om her.

Nyt våren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments