Vekking av fuchsia etter vinterdvalen.

Vekking av fuchsia etter vinterdvalen.

Det er flere måter å overvintre fuchsia på. Uansett hvilken overvintring de har fått er snart tiden inne for å vekke dem til live igjen. Etter vinterdvalen begynner jeg vekking av fuchsia mot slutten av februar. Ved å sette dem i gang nå får de tid til å utvikle røttene slik at de får god vekst når dagene blir lysere og sola begynner å få bedre tak.

vekking av fuchsia
Det er ikke mye som tyder på hvilken fantastiske blomstringen denne planten gir hvert år.

Måten jeg overvintrer på er enkel. Jeg sleper inn alle krukkene rett før frosten kommer. Deretter stripper jeg dem for det meste av blader og eventuelle blomsterknopper før de settes tett. Dette gjør litt vondt når plantene er fulle av blomster… Hvileperioden varer deretter frem til februar med en temperatur på 5-10 grader og lyst som fungerer godt hos meg. De får som regel ikke vann før de vekkes igjen.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Vekking av fuchsia
Slik ser den gamle fuchsiaen over ut på sensommeren. Stellet nå er en investering i denne type blomstring. Planta er nok bortimot 20 år!

Jeg har en del fuchsia med stort og smått. Et par av de oppstammede fuchsiaene er to som jeg arvet etter mormor og er ekstra redd for. De to små trærne får litt ekstra tilsyn under overvintringen slik at det er en anelse fukt i potta, men ikke så mye at de råtner.

Jordforbedreing
Jeg blander inn en del perlite i jorda for å gjøre jorda bedre for røttene

Vekking og omplanting:

Når jeg skal vekke mine fuchsia etter vinterdvalen gir jeg dem en ny potte og ny næringsrik jord. En god plantejord med ekstra kukompost eventuelt litt granulert hønsegjødsel gir plantene en verdifull og god «matpakke». Det er viktig å ikke overdrive gjødselen i jorda fra starten siden røttene må etablere seg på nytt. I etableringsfasen er de sarte og for kraftig næring kan svi nye små røtter. I jorda blander jeg også inn en del perlite. Dette er et vulkansk materiale som sørger for god drenering og mer luft til jorda. I tillegg holder perlite på fuktighet som er et sort pluss for våre fuchsia.

Vekking av fuchsia
Det meste av gammel jord fjernes før de pottes om med ny næringsrik jord.

Nå drar jeg den gamle jorda forsiktig av. Plantene tåler gjerne mer enn man tror og jeg gjør tilsvarende på mine pelargoniaplanter. Etter å renset bort mye av den gamle jorda er det bare å finne en passelig ny potte. På de store plantene mine bruker jeg faktisk samme potten så lenge den får godt med ny jord.

Vekking av fuchsia
Når jeg trykker til den nye jorda bruker jeg sprikende fingre ned mellom røttene slik at de får god kontakt med jorda. Vanningen i etterkant gjør at jorda setter seg godt.

Klipping og beskjæring

Etter at planten er satt i ny potte får de seg en runde med saksa. Jeg klipper tilbake en god del, men aller først klipper jeg bort alle døde og tørre stilker, på den måten er det enklere å få oversikt. På de oppstammede plantene er det enkelt å ta dem tilbake til en jevn krone. Når jeg klipper ser jeg for meg hvilken form jeg ønsker meg og klipper i vei. Det vokser jo ut igjen!

Vekking av fuchsia
Etter beskjæring er det klart for nye knopper som skal bryte

Hvis plantene har overvintret med høyere temperatur er det ganske vanlig at de har begynt å utvikle blader og knopper. Jeg anbefaler å være tøff og klippe bort knopper og heller prioritere en god beskjæring. Det vil gi en god vekst nå og dermed finere planter til sommeren.

Vekking av fuchsia
Den lille fuchsia magellanica får de fineste små blomstene i rødt, hvitt og blått

Her kan du lese mer om oppstamming av fuchsia.

oppstamming av fuchsia
Dette er èn av de gamle Fuchsia jeg arvet fra min Mormor. Det er noe helt eget med planter som har en historie og har levd et liv…

Etter at planten er på plass i ny potte og klippet får de vann. Jeg holder den lett fuktige til jeg begynner å se at det bryter nye skudd. Nå får de så mye lys som mulig, men jeg holder fortsatt temperaturen relativt lav (8-10 grader) Etter min erfaring utvikles røttene godt med denne temperaturen og det er en langsom vekst. Dette gjør at plantene holder seg kompakte. På dette tidspunktet kan det være lurt å gi ekstra belysning, spesielt om temperaturen er høyere.

Fuchsia ompotting
Det er noen kunstverk av noen blomster. Her er en hengende «Blue angel»

Vi kan også knipe de nye skuddene for å få kompakte planter. Kniper du av for hvert 2. bladpar vil det som regel komme to nye skudd videre. Dette gir en mye tettere plante. Tuppene som knipes kan samtidig brukes til avleggere og lage nye planter!

Grunnlaget for en ny sommer legges nå:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Linn Hege
Linn Hege
5 years ago

Hei du, fant denne siden din når jeg søkte desperat på nett etter tips for å redde mine kjære fuchsia tre. Håper du har svar.. Jeg har arvet to store tre av min andøde bestemor. Jeg rakk dessverre ikke å lære nok om hvordan jeg skal ta vare på de.… Read more »

Ann Torill Solbakken Tokerud
Ann Torill Solbakken Tokerud
3 years ago

Hei jeg har noen stiklinger jeg fikk av en bekjent i vår. De har ikke vokst særlig mye. Er fortsatt små fucsiaer av dem. Hvordan skal jeg overvintre disse ? Skal de stå lyst eller mørkt. ? Kaldt eller varmt ?