På tide å ta inn pelargonia for sesongen og la dem forberede seg på ny sommer.

På tide å ta inn pelargonia for sesongen og la dem forberede seg på ny sommer.

Det er travle hagedager nå i slutten av september. Mye skal inn i hus og oppbevares frostfritt hvis vi skal ha dem igjen neste år. Jeg er spesielt glad i gamle planter som har vært med i noen år og som har en historie. Pelargonia og Fuchsia er noen kjente og kjære arter. Noen av mine er opptil 15 år gamle så det ville være utrolig leit å miste. Et par Fuchsia har jeg arvet og de er som små trær. Det er ikke gjort i en håndvending å få tak i nye.. Stiklinger setter jeg hver år men det er ikke før til våren.

Pelargonia "white splash"
Pelargonia «white splash» fra årets stikling.

I denne omgang ville jeg si noen ord om Pelargonia. I starten på året har jeg fortalt litt om omplanting og stell her. Nå har plantene hatt en sommer med mye blomster og god vekst. Grunnlaget i starten på sesongen er viktig. Jeg tar vare på de fleste plantene, det er ikke lett å dømme noen til å bli igjen ute i frosten… så lenge det er liv er det håp. Er det noen som ikke har vært så fine i år, så har jeg alltid troen på at de kan bli bedre til neste år med godt stell.

Husk å følg meg her på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Pelargonium "Dronning Ingrid" har blomstret med mengder hele sommeren.
Pelargonium «Dronning Ingrid» har blomstret med mengder hele sommeren. Morplante til mange!

Jeg har hørt flere varianter og forslag til oppbevaring og forberedelser for vinterdvale. Noen klipper ned, potter om, fikser og ordner nå på høsten. Samtidig tar de avleggere på høsten. Dette gjør ikke jeg. 

Når plantene skal inn i hvile og vinterdvale er jeg opptatt av at de ikke blir tuklet for mye med. Skal jeg hvile selv vil jeg jo ha ro.

Samle blomsterstilkene fra flere Pelargoniaer i en bukett. De står flott i vase og har god holdbarhet.
Samle blomsterstilkene fra flere Pelargoniaer i en bukett. De står flott i vase og har god holdbarhet.

Slik gjør jeg

Min erfaring er å ta plantene inn uten å klippe ned. Kun fjerne alle visne blader, blomster og knopper. (Dette er viktig!) De vil som regel ikke kunne utvikle seg allikevel. Visne blader og blomster som henger igjen gir som regel grobunn for mugg og sopp. Fjern fortløpende blader som gulner og løsner gjennom vinteren. Vanning skal holdes til et minimum, kun en anelse fuktig jord. Beste for plantene er å bli satt lyst og kjølig. Helst mellom 5 og 10 grader. Blir luftfuktigheten høy bruker jeg luftavfukter. (enkle og rimelige finnes å få tak i) I et kjølig soveromsvindu eller et rom man ikke bruker er fint å kunne holde en lav temperatur. En kjeller med vindu kan også være perfekt. Da jeg tidligere bodde i leilighet brukte jeg trappeoppgangen som var kjøligere. Tenk kreativt, lyst og kjølig.

Alle visne blomsterstilker og blader fjernes før overvintring.
Alle visne blomsterstilker og blader fjernes før overvintring. Sånn som dette skal det IKKE se ut.

Klippe tilbake og sette stiklinger gjør jeg til våren. Det er en veldig liten tilslagsprosent når stiklingene settes nå på høsten og min erfaring er at de fleste vil råtne. Brukes alle toppskuddene fra morplanten til våren vil mange flere slå røtter. Plantene skal allikevel klippes tilbake på våren før de starter vekstsesongen. Nye stiklinger og avleggere vil dermed gi en ny sommer med mange nye små planter. Dette kommer jeg tilbake til i februar.

pellis
Pelargonia er et must i hagen og det er bare å glede seg til de kommer tilbake.

Det er en ekstra god følelse å kunne fylle opp med egenproduserte planter. De du lager selv er ofte mye mer hardføre. De er vant med stellet du gir og trives med det.

Herlig høst!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

10 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
LisaM
7 years ago

Takk for et flott innlegg med god informasjon! I fjor overlevde ikke mine overvintringen men jeg prøver igjen i år;)

Hanna Engen
Hanna Engen
7 years ago

Har allerede klipt ned mine graniumer. Det lærde jeg av min mor. Antar du har prøvd begge deler, for sent i år for mine, men er det stor forskjell?
Har du erfaring med overvintring av Hortensia? Har prøvd flere ganger med vaierende hell. Kunne du skrive noe om det? ?

Kirsten Greiner Ovesen
Kirsten Greiner Ovesen
3 years ago

Takk for gode råd. Jeg husker at min mor tok vare på blomstene år etter år, men jeg husker ikke hvordan hun gjorde det. Dette året vil jeg følge ditt råd angående geranium. Det blir spennende

Kristin H
Kristin H
2 years ago

Hei. Jeg måtte klippe ned pelargoniaene i høst for å få plass. Nå har de begynt å spire med lysegrønne «svake» spirer pga lite lys i kjelleren. Bør jeg nå knipe dem av og klippe ned litt ekstra når jeg tar vårjobben med ompotting og setter dem lyst?

Mette L Marcussen
Mette L Marcussen
7 years ago

Fint å lese.Har samme følelsene for plantene jeg.Synes også at eldere planter er finere å se på en de små tette en får kjøpt på våren.Jeg har et stort soverom ,med fem vinduer mot syd.De blir lessa fulle fra nå og utover.Klipper å rydder etterhvert.Får et drivhus i midten av… Read more »